TenneT


Europese Investeringsbank financiert BritNed-kabel

09-12-2009 De Europese Investeringsbank verstrekt een lening van EUR 150 miljoen aan TenneT voor de aanleg van de BritNed-kabel, de eerste elektriciteitsverbinding tussen Nederland en Groot-Brittannië. TenneT investeert samen met National Grid in totaal circa EUR 600 miljoen in de nieuwe transportverbinding, die de elektriciteitsmarkten van beide landen aan elkaar koppelt. Ook aan National Grid wordt eenzelfde lening gegeven van EUR 150 miljoen euro.

De Europese Investeringsbank (EIB) is een lange termijn financieringsinstelling van de Europese Unie. De financiering van zogeheten Trans Europese Netwerken is een primaire doelstelling in het werk van de EIB. Dit zijn trans-Europese energienetwerken en netwerken van vervoer en telecommunicatie, die onontbeerlijk worden geacht voor de sociale en economische integratie van de Europese Unie. De EIB is een van de grootste verstrekkers van bancaire financiering in Europa geworden voor dergelijke projecten. Eerder verstrekte de EIB leningen aan TenneT voor de realisatie van Randstad380kV en NorNed.

Mel Kroon, CEO TenneT: "De BritNed-kabel levert een groot aantal voordelen op voor zowel producenten als consumenten. Dankzij de nieuwe verbinding vindt er meer internationale handel plaatsvinden en ontstaan stabielere elektriciteitsprijzen. BritNed vormt een belangrijke fysieke schakel op de weg naar één sterke Europese elektriciteitsmarkt, waarin Nederland een centrale rol speelt."

De aanleg van de nieuwe verbinding is in volle gang. Voor BritNed worden twee vrijwel identieke converterstations gebouwd, één op de Maasvlakte en één op Isle of Grain in Groot-Brittannië. Deze stations zetten de gelijkstroom om in wisselstroom en sluiten deze aan op het Nederlandse en Britse transportnet. Voor deze stations zijn de civiele bouwactiviteiten inmiddels afgerond. Verder wordt de kabel momenteel in gedeeltes aangelegd op de bodem van de Noordzee. tussen Grain en de Maasvlakte. De BritNed-kabel, die past in de ontwikkeling van de Noordwest-Europese energiemarkt, moet begin 2011 in gebruik worden genomen.