TenneT


EU kent subsidie toe aan COBRA-kabel

09-12-2009 COBRA, een nieuw aan te leggen onderzeese elektriciteitskabel tussen Nederland en Denemarken, ontvangt subsidie van de Europese Commissie om de economische vooruitgang en duurzame ontwikkeling in Europa te bevorderen. TenneT en Energinet.dk hebben gezamenlijk een subsidieverzoek ingediend voor het ontwikkelen en aanleggen van deze nieuwe elektriciteitsverbinding. De Europese Commissie stelt ruim 85 miljoen euro aan subsidie ter beschikking.

De subsidie maakt onderdeel uit van het European Energy Programme for Recovery (EEPR Regulation); een herstelprogramma gericht op nieuwe initiatieven in energieontwikkeling. Het doel van de subsidie is de economische vooruitgang en duurzame ontwikkeling in Europa te bevorderen en zo de economische crisis te bestrijden . Volgens de Europese Commissie ondersteunt de COBRA-kabel de ambities van het Europese energiebeleid om een duurzaam internationaal energielandschap te ontwikkelen.

Het doel van COBRA is meer duurzame energie, vooral windenergie, in te passen in de Nederlandse en Deense elektriciteitsvoorziening. COBRA is uniek, omdat ook de mogelijkheid van aansluiting van windparken op zee op de kabel wordt onderzocht. Hiermee is wereldwijd nog weinig ervaring opgedaan. COBRA kan daarmee een eerste stap worden in de richting van een net op zee.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken, die de subsidieaanvraag van TenneT en Energinet bij de Europese Commissie heeft ondersteund, toont zich bijzonder ingenomen met de Europese bijdrage voor het project. "Dit is goed nieuws voor de ontwikkeling van duurzame energie en een impuls voor de klimaatverbetering waar op dit moment in Kopenhagen aan wordt gewerkt. Het past goed in de ambities om in Europa een goede netwerkstructuur voor wind op zee tot stand te brengen. Ook door dit project wordt Nederland steeds meer een scharnierpunt in de Noord-West Europese energievoorziening."

De COBRA-verbinding is een 'Direct Current'-kabel van 700 MW. TenneT heeft eerder een kabelverbinding aangelegd naar Noorwegen (NorNed) en een kabel naar Groot-Brittannië is momenteel in aanbouw. De nieuwe COBRA-verbinding moet in 2016 operationeel zijn.

Mel Kroon, algemeen directeur TenneT: "De ontwikkeling van een interconnector naar Denemarken sluit goed aan bij de recente aankoop van het Duitse netwerkbedrijf transpower door TenneT, omdat beide direct bijdragen aan de ontwikkeling van de Noordwest- Europese markt. Door de COBRA-kabel ontstaat de mogelijkheid voor aansluiting van offshore windenergie. Daarnaast kan de kennis en ervaring van transpower op het gebied van offshore nu en in de toekomst benut worden voor de COBRA-verbinding."

TenneT TSO B.V.
TenneT is als Transmission System Operator (TSO) de beheerder van het landelijke transportnet. TenneT is verantwoordelijk voor de ``snelwegen'' (9.000 km) van het Nederlandse elektriciteitsnet, dat alle regionale netten en het Europese net met elkaar verbindt. Naast aanleg en beheer van dit net bewaakt TenneT de betrouwbaarheid en continuïteit van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening en investeert daartoe in nieuwe verbindingen binnen Nederland en met omringende landen.

Energinet.dk
Energinet.dk is Transmission System Operator van het elektriciteit- en gasnetwerk in Denemarken en draagt zorg voor de leveringszekerheid en het waarborgen van een efficiënte elektriciteit- en gasmarkt. Het bedrijf integreert ook duurzame energie in het elektriciteitssysteem en stimuleert onderzoek naar de ontwikkeling van milieuvriendelijke elektriciteitsproductie. Energinet.dk heeft een jaarlijkse omzet van ongeveer 9 miljard Deense Kronen.