Rochdale


7 december 2009
Vernieuwing Ganzenhoef genomineerd voor Metropoolprijs

Woningstichting Rochdale is samen met het stadsdeel Zuidoost met de Vernieuwing van het gebied Ganzenhoef in Amsterdam Zuidoost genomineerd voor de Metropoolprijs voor Gebiedsontwikkeling. Met deze prijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt, wil de Metropoolregio Amsterdam de aandacht vestigen op succesvolle gebiedsontwikkeling die bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de regio. De winnaar wordt bekendgemaakt op donderdagavond 10 december tijdens het Zuiderkerk Prijzengala in de Zuiderkerk in Amsterdam.

Projectontwikkelaar Delta Forte, die onderdeel uitmaakt van Rochdale, en Projectbureau vernieuwing Bijlmermeer hebben een beduidend aandeel gehad in uitvoering. Alle gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam hebben hun drie beste gerealiseerde projecten kunnen inzenden. De jury bestaat uit Agnes Franzen, Carel de Reus en Pieter van Wesemael. Het gaat om allerlei vormen van gebiedsontwikkeling: woningbouw in een uitleggebied, vernieuwd gemengd stedelijk gebied of een geherstructureerd bedrijventerrein. Het bijzondere van deze prijs is dat inzendingen worden beoordeeld op de volle breedte van de opgave. Hier komen alle aspecten van stedenbouw, kwaliteit en opdrachtgeverschap samen.

Massaal en leegstand
De Bijlermeer is gebouwd tussen 1966 en 1977 met galerijflats van 11 verdiepingen in het groen met een strikte scheiding tussen wonen, werken, verkeer en creëren. Het gebied bleek te massaal, de bewoners trokken weg naar andere groeikernen en er ontstond leegstand. De parkeergarages, binnenstraten en grote groene openbare ruimten werden als sociaal onveilig ervaren.

Metamorfose
In 1992 is Nieuw Amsterdam en stadsdeel Zuidoost gestart met de planontwikkeling van de vernieuwing van het gebied. Nieuw Amsterdam is in 1996 gefuseerd met Patrimonium en geleidelijk opgegaan in Woningstichting Rochdale. De uitvoering is gestart in 1998 en in 2009 zijn 9 deel-projecten definitief afgerond en opgeleverd. Hierdoor is sprake van een metamorfose. Bijvoorbeeld de Bijlmerdreef is verlaagd en alle verkeersstromen bevinden zich nu op maaiveld. Het oude winkelcentrum dat zich gedeeltelijk onder de dreef bevond en verzamelplek was geworden voor verslaafden en dealers is gesloopt. Het nieuwe winkelcentrum is nu gecombineerd met kantoren en woningen in de sociale en vrije sector. Bij het metrostation Ganzenhoef zijn de stationshal, de perrons en de toegangen volledig vernieuwd. Op de locatie van de partieel gesloopte parkeergarages Gooioord en Groeneveen zijn langs de verlaagde Bijlmerdreef appartementen in combinatie met bedrijvigheid gerealiseerd. De uitvoering van het laatste project, noordoostzijde van de Bijlmerdreef/s-Gravendijkdreef start in 2010.

Zuiderkerk Prijzengala 2009
Het Zuiderkerk Prijzengala vindt plaats op donderdag 10 december 2009. De inloop is vanaf 16.00 uur, om 17.00 uur start het programma met de prijsuitreikingen en vanaf 19.00 uur is er een warm buffet. De avond wordt afgesloten om 21.30 uur. Locatie: De Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, Amsterdam


-o-o-