Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Datum 8 december 2009 Uw brief

Gevaar van "Squaline" in vaccins
Correspondentie uitsluitend richten aan het retouradres met vermelding van de datum en het kenmerk van deze Geachte voorzitter, brief. De Commissie VWS heeft mij verzocht om te reageren op de mail van de heer R. De heer R. spreekt in die mail zijn bezorgdheid uit over de stof Squaline (squaleen) in vaccins. Deze substantie is ook verwerkt in het vaccin tegen Nieuwe Influenza A (H1N1).

Squaleen is niet gevaarlijk. Het is een natuurlijke substantie die aangetroffen wordt in planten, dieren en mensen. Bij mensen wordt het in de lever aangemaakt en circuleert het in de bloedbaan. In vaccins wordt squaleen in combinatie met andere stoffen gebruikt als adjuvans om het immuunsysteem te prikkelen en de beschermende waarde van het vaccin te vergroten. Diverse studies hebben aangetoond dat er geen immuunreacties tegen squaleen worden opgewekt door deze vaccinatie. Dat betekent dat op die manier dus geen auto-immuunziekte geïnduceerd kan worden.

Ik heb mij over de veiligheid van het vaccin en het adjuvans uitvoerig laten adviseren en heb u hier ook over geïnformeerd. Tevens wil ik u verwijzen naar het verslag van het (spoed)debat over Professor Osterhaus dat 29 oktober jl. in de Tweede Kamer aan de orde is geweest. In dit debat zijn de bijwerkingen en risico's van het adjuvans uitvoerig besproken.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Pagina 1 van 1






---- --