VNG wil landelijke aanpak Q-koorts

09/12/2009 11:25

VNG

Gemeenten zijn bezorgd over het uitblijven van verdere maatregelen rond de Q-koorts. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dringt er daarom bij minister Klink van Volksgezondheid op aan om de regie te pakken om de Q-koorts bij mensen te bestrijden, en bij minister Verburg van Landbouw om aanvullende veterinaire maatregelen te nemen.

De VNG vraagt VWS om Q-koorts als A-ziekte aan te merken zodat er een landelijke aanpak kan komen. Ook vraagt de VNG om een financiële tegemoetkoming voor de extra inzet van de GGD' en, vooral voor die die al meer dan twee jaar hiermee bezig zijn.

Gemeenten zijn op basis van de wet Publieke gezondheid (PG) verantwoordelijk voor de bestrijding van de Q-koorts. Nu nog moeten gemeenten zelf de ziekte bestrijden. Lokale bestuurders hebben echter beperkte mogelijkheden op te treden en het belang van uniformiteit in de aanpak staat nu centraal.

De VNG sluit verder aan bij het advies van het RIVM aan de ministeries van LNV en VWS om aanvullende maatregelen te treffen in het kader van de strategie van de Q-koorts. Dit om in 2010 het aantal ziektegevallen te verminderen. Voor de VNG is hierbij het belang van de volksgezondheid leidend. Dat kan betekenen dat er veterinaire maatregelen moeten worden genomen die ingrijpend maar in het belang van de volksgezondheid onvermijdelijk zijn.

Het verbaast de VNG dat uit de aanpak van de Q-koorts naar voren komt dat de privacybescherming van melkgeiten- en -schapenbedrijven voorgaat op het belang van de volksgezondheid.

Den Haag, 9 december 2009