Student levert economie 25.000 euro per jaar op

09/12/2009 12:00

Kences

Nederland profileert zich graag als kennisland, maar wat is het economisch effect van de kennissector? Kences, het kenniscentrum studentenhuisvesting, liet dat door TNO voor het eerst onderzoeken. Vooral de universiteitssteden varen wel bij de aanwezigheid van de kennisindustrie. En met een gerichte aanpak kunnen die voordelen voor de steden nog groter zijn.

Uit het door TNO uitgevoerde onderzoek 'Kennis als economische motor', blijkt dat de kennissector jaarlijks goed is voor een bijdrage van 14,5 miljard euro aan de Nederlandse economie. Omgerekend zo'n 25.000 euro per student. Daarnaast levert de sector 288.000 arbeidsplaatsen op. TNO berekende ook het indirecte effect op de economie. Daaruit blijkt dat het werkelijke belang nog veel groter is. Volgens het onderzoek levert de kennisindustrie buiten de eigen sector een bijdrage van nog eens 6,5 miljard euro en 69.000 banen. Alles bij elkaar gaat het dus om 21 miljard euro en 357.000 arbeidsplaatsen.

Van die 21 miljard euro kwam ruim driekwart terecht in de dertien studentensteden. In Wageningen is alleen al de directe inbreng van de kennissector goed voor bijna veertig procent van de stedelijke economie. In Leiden, Delft, Nijmegen, Utrecht, Groningen en Maastricht ligt dat percentage tussen tien en twintig procent. "Iedereen weet dat het hoger onderwijs veel doet voor de regionale economie. Hoeveel, dat wist niemand. Nu kunnen we er dus wel getallen bij laten zien", zegt Vincent Buitenhuis, directeur van Kences.

Een ander opvallend resultaat van het TNO-onderzoek is dat het economisch effect hoger is wanneer de kennissector zich concentreert. "Knappe koppen op een kluitje loont", weet Buitenhuis. "Het loont dus om die clustering beter te organiseren. Om hoger onderwijs nog meer te combineren met bedrijvigheid en een adequate huisvesting van studenten. Natuurlijk op fietsafstand van elkaar. Waar de clustering het grootst is, constateert de onderzoeker een hoger economisch effect. Een interessant gegeven, waarmee nog onvoldoende rekening wordt gehouden."

Daarom komt Kences ook met een duidelijke aanbeveling aan overheden, bedrijfsleven, investeerders, verhuurders en de kennissector. Buitenhuis: "Durf huisvesting van studenten, hoger onderwijs instellingen en bedrijven te concentreren in een bepaald gebied of regio. Sla de handen ineen en kijk daarbij naar het totaalbeeld."

De resultaten van het onderzoek zijn vandaag in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort aangeboden aan CDA-kamerlid Bas Jan van Bochove, voorzitter van de Tweede Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Over Kences

Kences is het samenwerkingsverband van acht professionele sociale studentenhuisvesters in Nederland: DUWO, Idealis, Lefier, SSH, SSHN, Stadswonen, WonenBreburg en Woonbedrijf/Vestide. Kences organiseert structurele kennisuitwisseling tussen de aangesloten deelnemers, werkt aan innovaties op het vlak van studentenhuisvesting en behartigt hun specifieke belangen. Kences werkt aan goed en betaalbaar wonen in vrijwel alle studentensteden. De aangesloten organisaties huisvesten in de Nederlandse studentensteden ruim 60.000 studenten, een kwart van de markt. Download het volledige rapport op www.kences.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.kences.nl