'Loket' Joodse oorlogspolissen blijft langer open

09/12/2009 12:06

Verbond Van Verzekeraars

Houders en hun nabestaanden van tijdens de oorlog van Joden geroofde levens- en uitvaartverzekeringen kunnen nog vijf jaar terecht bij de Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa. In de afgelopen tien jaar keerde de stichting al zes miljoen euro uit . Vanwege de gebleken behoefte is door het Verbond van Verzekeraars en het Centraal Joods Overleg besloten om het 'loket' langer open te houden.

In november 1999 kwamen het Centraal Joods Overleg en het Verbond van Verzekeraars een regeling overeen inzake de afwikkeling van tijdens de oorlog door de bezetter geroofde levens- en uitvaartverzekeringen van Joodse verzekerden. Onderdeel daarvan was de oprichting van de onafhankelijke Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa voor het onderzoeken en afwikkelen van individuele aanvragen. Nu, tien jaar later, kan worden vastgesteld dat de Stichting in een grote behoefte heeft voorzien. Er zijn in totaal meer dan 17.000 aanvragen binnengekomen en bijna 8.000 uitkeringen gedaan inzake 1.264 polissen voor een bedrag van zes miljoen euro. Meer dan negentig procent van de aanvragen is afgehandeld.

Holocaust Conferentie

Aanvankelijk zou de Stichting tot 1 januari 2010 aanvragen in behandeling nemen, maar het Verbond van Verzekeraars en het Centraal Joods Overleg hebben nu besloten om de komende vijf jaar door te gaan met de behandeling van aanvragen. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de oproep van de Holocaust Conferentie (Praag, juni 2009) aan verzekeraars wereldwijd om door te gaan met het behandelen van individuele claims. Bovendien is gebleken dat er nog steeds behoefte is aan het beantwoorden van vragen en het honoreren van claims rond Nederlandse oorlogspolissen.

Aanvragen

Ondanks het feit dat de Stichting nog vijf jaar zal doorgaan met het in behandeling nemen van aanvragen, is het gewenst zo snel mogelijk aanvragen in te dienen. Op dit moment heeft de Stichting nog voldoende capaciteit om de aanvragen binnen redelijke termijn af te handelen. Op de internetsite van de Stichting (www.stichting-sjoa.nl) staan ongeveer tweeduizend namen van verzekerden, van wie de polis waarschijnlijk niet of niet geheel is afgewikkeld.

Roof en rechtsherstel

De roof van levens- en uitvaartverzekeringen maakte onderdeel uit van de systematische vervolging van de Joodse bevolking door de bezetter. Nadat Joden in de zomer van 1941 al hun banktegoeden, geld en effecten moesten inleveren bij de Duitse 'roofbank' Liro, moesten vanaf mei 1942 de verzekeringen daar worden ingeleverd. Na de oorlog werden bij het overgrote deel van de verzekeringen de ingrepen door de bezetter ongedaan gemaakt en volgde rechtsherstel van de verzekeringen. De activiteiten van de Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa richten zich specifiek op het restant van de na de oorlog niet-uitgekeerde levensverzekeringen.





http://www.verzekeraars.nl