Politie Hollands Midden

Alphen, Koudekerk - Hennepkwekerijen ontmanteld

Alphen - Koudekerk, 09-12-2009 o De politie heeft dinsdag 8 december in vier woningen hennepkwekerijen ontdekt en ontmanteld. In drie woningen in Alphen aan den Rijn en in een woning in Koudekerk aan den Rijn hebben agenten van de politieteams Leiderdorp, Alkemade en Alphen aan den Rijn onderzoek verricht. De politie had vooraf informatie dat zich in de woningen vermoedelijk hennepkwekerijen zouden vinden. Voordat dinsdag in de woningen werd gekeken werd er eerst vooronderzoek verricht in de wijk en rondom de woningen.

Zo werd er vrijdag 4 december op de Eikenlaan in Alphen aan den Rijn met een warmtebeeldkijker gekeken naar een woning waar zich een kwekerij zou bevinden. De politie kreeg halverwege september via Meld Misdaad Anoniem een tip. De kwekerij die in meerdere ruimtes was opgezet bevatte zon 542 planten. Uit onderzoek bleek dat er daar al eerdere kweken hadden plaatsgevonden. De politie doet nader onderzoek.

Eind oktober heeft de politie informatie verkregen over een mogelijke hennepkwekerij in een woning aan de Leeuwenburg in Alphen aan den Rijn. In deze woning werd een kwekerij met 640 planten aangetroffen. Meerdere ruimtes werden hiervoor gebruikt.

Op de zolder van een woning aan de Jan van Nieuwenhuizenstraat in Alphen werden 93 planten aangetroffen.

In Koudekerk aan den Rijn in een woning aan de Prins Bernhardstraat werden in drie kamers drie kwekerijen ontdekt. In totaal stonden hier 594 Planten. Uit onderzoek bleek dat de stroom illegaal werd afgetapt.

Alle planten en de benodigde apparatuur van de hennepkwekerijen zijn in samenspraak met justitie inbeslaggenomen en vernietigd door het Rotterdamse bedrijf Ecoloss. Het energiebedrijf heeft uit alle woningen de elektriciteitsmeter weggehaald. Dit betekent dat de woningen niet meer zijn voorzien van elektriciteit. Het energiebedrijf doet aangifte en zal onder meer onderzoekskosten in rekening brengen bij de verdachten.

De politie doet onderzoek naar de bewoners van de woningen c.q. de eigenaren van de kwekerijen.

Tip de politie De politie vraagt vermoedens over de aanwezigheid van hennepkwekerijen altijd uit te spreken. Omdat hennepkwekerijen vaak provisorisch zijn ingericht is de kans op branden en waterlekkages aanwezig. Daarnaast verbruikt een in werking zijnde hennepkwekerij veel stroom en vaak wordt de stroom dan ook illegaal afgetapt. Dit kost de energiebedrijven veel geld, en daarmee dus ook de maatschappij. De energiebedrijven zijn er daarom ook op gebrand om hennepkwekerijen op te doeken.