Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

BVE/I&I/174454 BVE

Datum 7 december 2009
Betreft Klokkenluidersregeling bve-sector

Op 4 maart 2009 heb ik de Kamer tijdens het Algemeen Overleg over het middelbaar beroepsonderwijs (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008/09, 27451, nr. 110) toegezegd u nader te informeren over de stand van zaken met de toepassing van de governance code waarin ook de klokkenluidersregeling is opgenomen.
Bij deze deel ik u mede dat binnenkort een ministeriële regeling wordt gepubliceerd waarin ik de code `Goed bestuur in de bve-sector' aanwijs. De code, die is vastgesteld door de leden van de MBO Raad en het Platform raden van toezicht mbo-instellingen, is op 1 januari 2009 in werking getreden. Hij bevat afspraken en handreikingen op het terrein van bestuur, toezicht en horizontale dialoog, geldend voor instellingen voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. De code heeft betrekking op verschillende elementen van goed bestuur die ook zijn geregeld in de Wet educatie en beroepsonderwijs.

Door aanwijzing van deze code is voor de bekostigde bve-instellingen duidelijk dat zij in hun jaarverslag verantwoording dienen af te leggen over hoe zij met deze code zijn omgegaan. Wanneer de instellingen de code naleven, hoeven zij alleen te vermelden dat zij dat doen. Indien zij van delen van de code afwijken, dienen zij dat te vermelden en toe te lichten.

De klokkenluidersregeling maakt deel uit van deze code. De raad van toezicht draagt zorg voor een klokkenluidersregeling die het werknemers van de instelling mogelijk maakt zonder benadeling van hun belangen de raad van toezicht te informeren over vermeende onregelmatigheden binnen de instelling. Deze regeling is transparant en toegankelijk. De raad van toezicht draagt zorg voor een correcte afwikkeling.

Ik heb het Platform raden van toezicht mbo-instellingen verzocht om een inventarisatie uit te voeren bij de raden van toezicht of zij een klokkenluidersregeling hebben. 52% van de bve-instellingen heeft gereageerd op de toegezonden vragenlijst. Uit de inventarisatie blijkt dat 86% van de respondenten over een klokkenluidersregeling beschikt en dat de resterende 14% voor 1 januari 2010 die regeling gereed wil hebben. Indien een bve-instelling niet beschikt over een klokkenluidersregeling dient zij dat expliciet te vermelden in a
agina 1 van 2 P





haar jaarverslag over 2009. In de loop van 2010 zal dus voor de gehele bve- Onze referentie sector de toepassing van de klokkenluidersregeling in kaart zijn gebracht. BVE/I&I/174454

In aanvulling op de klokkenluidersregeling bestaat er op mijn ministerie een signalenprocedure die waarborgt dat ernstige signalen die hier binnenkomen direct worden doorgespeeld aan de Inspectie van het Onderwijs die beoordeelt of er een individueel onderzoek moet worden ingesteld.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

Pagina 2 van 2