Gemeente Alphen aan den Rijn

Uitvoering woonbeleid loopt goed

Zowel in de huur- als koopsector gaat het goed met de uitvoering van het woonbeleid van de gemeente. wonenCentraal slaagt erin - ondanks de slechtere economische omstandigheden - de meeste afspraken na te komen die voor de periode 2006-2010 gemaakt zijn. Ook gaan de meeste bouwprojecten door, maar in een lager tempo dan voorheen ingeschat als gevolg van de effecten van de financiële crisis. Er is op dit moment geen reden het woonbeleid bij te stellen. Dit blijkt uit de monitor Woonvisie en de monitor Prestatieafspraken.

Monitor Woonvisie 2008-2009
In de woonvisie 2004-2018 zijn de doelstellingen vastgelegd die de gemeente wil bereiken, namelijk geen woningtekorten en kortere wachtlijsten. Iedere twee jaar worden de voortgang van het bouwprogramma en de uitvoeringsmaatregelen gevolgd, zodat eventueel tijdig bijgestuurd kan worden. Uit de monitor Woonvisie 2008-2009 blijkt dat de gemeente op de goede weg zit. Het ophogen van de koopprijsgrens van 181.512 naar 221.000 heeft een positief effect gehad. Zo zijn er meer woningen toegewezen aan inwoners van de regio Rijnstreek. Ook is in deze periode gestart met een uitvoeringsprogramma om koopstarters op de Alphense woningmarkt te faciliteren, zoals de verkoop van sociale huurwoningen en het stimuleren van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. In 2010 wordt de uitvoering van deze maatregelen voortgezet.

Monitor Prestatieafspraken 2009
De gemeente en wonenCentraal maken prestatieafspraken om de huurwoningmarkt te versterken. Wethouder Hub van Wersch toont zich zeer tevreden over de uitvoering daarvan. Ondanks de slechtere economische omstandigheden, slaagt wonenCentraal erin 80% van de afspraken in 2009 af te ronden. De overige afspraken reiken verder dan 2009. Dit is beslist een compliment waard.

Een van de in het oog springende resultaten is het uitvoeringsprogramma koopstarters, bedoeld om starters op de woningmarkt te faciliteren. Van oktober 2008 tot en met september 2009 heeft wonenCentraal 342 huurwoningen verkocht. Meer dan de helft van deze woningen zijn in Stromenbuurt, Planetenbuurt of Edelstenenbuurt verkocht. Hieruit blijkt dat huishoudens met een lager- of een middeninkomen wel degelijk voor een koopwoning in een ISV-wijk kiezen. Ook het project Huur op Maat is een succes. Als gevolg hiervan komen er meer goedkope woningen beschikbaar voor mensen met lagere inkomens, waardoor zij een grotere keuzevrijheid hebben. De meerderheid van de woningzoekenden vindt dit een rechtvaardig en duidelijk systeem.

Vervolg
De looptijd van de huidige prestatieafspraken met wonenCentraal wordt verlengd tot

1 september 2010. Op dit moment wordt gewerkt aan het maken van nieuwe prestatieafspraken, waar ook de woningcorporaties Ymere en Staedion bij betrokken zullen worden.

De verwachting is dat de gevolgen van de economische crisis de komende jaren voelbaar zullen blijven op de woonmarkt. De gemeente blijft de ontwikkelingen in de markt nauwlettend volgen. Het streven is om vraag en aanbod op de woningmarkt steeds beter op elkaar te laten aansluiten. Ook ontwikkelingen als krimp, gezinsverdunning, vergrijzing en ontgroening blijven belangrijke aandachtspunten.

Volgens wethouder Hub van Wersch bieden de huidige marktomstandigheden ook kansen. Het is een uitdaging voor zowel de gemeente als corporatie en ontwikkelaars om doorstroming op de woningmarkt op gang te houden. Een andere uitdaging ligt in duurzaam/energieneutraal bouwen. Wij zullen experimenten op dit gebied ondersteunen.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn

Servicenormen