Partij van de Arbeid

Een top Olympisch plan

'Een sportevenement maakt mensen trots op hun omgeving,' schrijft PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker deze week in haar weblog. 'Bovendien stimuleert het ze om meer te sporten. We doen ons best om allerlei sporttoernooien naar Nederland te halen.' Een stuk over topsport en 'breedtesport'.

'Vrijdag werd duidelijk dat Nederland het van de zomer opneemt tegen Denemarken, Japan en Kameroen in de eerste ronde van het Wereld Kampioenschap Voetbal in Zuid-Afrika. En vanaf dat moment heeft ons land weer een paar miljoen voetbalexperts die geen moment onbenut laten om hun briljante analyses te delen. Zelf had ik afgelopen week een afspraak met Johan Cruijff. Genoeg redenen dus om deze week mijn weblog te wijden aan de sport.

Ik was vrijdag bij mijn PvdA-collega's in Amsterdam Oud-Zuid. Naast een bijzonder project voor mensen met dementie en hun mantelzorgers stond de sport centraal. Ik ging op bezoek bij het Olympisch Stadion en vervolgens met een oude Weense tram langs de Sportas waar een atletiekbaan, squash- en tennishal, sportzalen, manege, jachthavens, hockeyvelden en een roeibaan langs een tramlijn van 1,5 kilometer liggen die loopt van het Olympisch Stadion naar het Amsterdamse Bos. Een prachtig voorbeeld van waar topsport en breedtesport elkaar versterken. Topsporters maken gebruik van de faciliteiten, zoals de wereldkampioen squash, maar het zijn vooral de Amsterdammers die hier hardlopen, hockeyen of tennissen.

Het Olympisch plan dat ik heb gemaakt gaat niet alleen om de ambitie om de Olympische Spelen naar Nederland te halen in 2028. Sterker nog, het staat vooral in het teken van het verbinden van zo'n groots evenement met de sociale omgeving waar het plaatsheeft. Ik zorg voor koppeling tussen grote sportevenementen en sociale activiteiten. Topsport kan niet bestaan zonder het enthousiasme van vrijwilligers, bewoners en supporters. En het blijkt keer op keer dat een bijzonder sportevenement mensen trots maakt op hun omgeving waardoor ze gezamenlijk meer gaan ondernemen in de buurt, naast het feit dat het mensen stimuleert om te gaan sporten. Zo winnen we dus allemaal.

Daarom doen we ons best om nu al allerlei sporttoernooien naar Nederland te halen. Een voorbeeld van een groot evenement is de Ronde van Spanje van afgelopen zomer in Assen. Rondom dit internationale sportevenement werden allerlei fietsactiviteiten georganiseerd voor mensen met een beperking. Maar ook bij het WK Turnen, dat in oktober plaats zal vinden in Rotterdam, staan al allerlei sociale activiteiten in de steigers.

Het WK Voetbal in 2018 en dus de Olympische Spelen in 2028 zijn de krenten in de pap die ook onze economie, duurzame innovatie en architectuur een flinke boost kunnen geven. Genoeg redenen om alle schouders eronder te zetten en zij aan zij te pleiten voor de komst van deze evenementen. Laten we hetzelfde enthousiasme aanroepen om de evenementen binnen te halen als we doen wanneer onze sporters winnen en met medailles thuiskomen. En laten we ervoor zorgen dat ze in 2028 een thuiswedstrijd kunnen spelen!'