Ingezonden persbericht


KNV ondertekent convenant transportcriminaliteit

Den Haag, 9 december 2009. Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) heeft vanochtend in bijzijn van ondermeer de ministers van Justitie en Verkeer en Waterstaat, het Convenant Aanpak Criminaliteit Transportsector ondertekend. KNV is blij met de ondertekening van het convenant. Het convenant draagt bij aan het ontwikkelen van concrete maatregelen om de transportcriminaliteit verder terug te dringen.

Maatregelen
Het akkoord richt zich ondermeer op het verbeteren van de informatie-uitwisseling tussen alle betrokken partijen. Daarnaast is er extra aandacht voor stimulering van de meldplicht en is afgesproken dat een speciale landelijke officier van justitie wordt ingesteld die belast is met transportcriminaliteit.

Internationaal karakter
Een ander belangrijk punt waar KNV veel waarde aan hecht is de extra aandacht voor het internationale karakter van transportcriminaliteit. Veel goederenstromen zijn immers grensoverschrijdend. In het convenant is daarom afgesproken dat internationaal overleg wordt versterkt. Bovendien wordt er langs de Europese snelwegcorridors een netwerk van extra beveiligde parkeerplaatsen opgezet die de veiligheid van lading en chauffeur moet versterken.

Spoorgoederen
Naast de transportcriminaliteit in het wegvervoer, groeit ook de aandacht voor preventie van transportcriminaliteit in het spoorgoederenvervoer. KNV Spoorgoederenvervoer is blij met de nauwe samenwerking tussen de verschillende overheidspartijen en de goederenvervoerders en verwacht ook in deze sector tot concrete maatregelen te komen.