ABVAKABO FNV

Geschil over tekst cao Gehandicaptenzorg

ABVAKABO FNV heeft onlangs een definitief akkoord bereikt over de cao Gehandicaptenzorg. Nu is er een impasse ontstaan over de tekst van het cao-boekje.

De leden van de betrokken bonden en de werkgeversvereniging Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) hebben onlangs na het raadplegen van hun achterban, definitief ja gezegd tegen het bereikte onderhandelaarsakkoord. Een redactiecommissie is vervolgens aan de slag gegaan om de teksten van het akkoord om te zetten in een goede cao-tekst. Uit de redactie cie zijn een 6 tal bespreekpunten gekomen. Die zijn weer aan de cao-tafel besproken. Van de 6 punten hebben we er 5 opgelost. Één punt blijft hardnekkig liggen namelijk de opbouw van de Persoonlijk Budget Levensfase (PBL) uren aan het dienstverband.

De letterlijke tekst van het cao-akkoord is:

"Het aantal uren is naar rato van de contractsomvang, datum indiensttreding en periode dat men in enig jaar in dienst is". Werkgevers willen hier in de cao de volgende tekst van maken: "De werknemer verwerft over ieder kalenderjaar waarin hij gedurende de volledige overeengekomen arbeidsduur recht op loon heeft gehad, aanspraak op PBL-uren etc".

En dat is volgens de bonden toch echt anders dan in het akkoord staat. Opbouw over de contractsomvang houdt in dat je ook PBL-uren krijgt als je onbetaald verlof neemt voor bv. Zorgtaken of bijzondere gebeurtenissen.
Deze opbouw krijg je niet als wij de formulering van de werkgevers overnemen. Dat hebben wij niet afgesproken. Wat ons betreft kan de tekst van het akkoord zo in de cao worden opgenomen.

Werkgevers hebben hier een breekpunt van gemaakt. Ze weigeren de tekst van het akkoord 1 op 1 in de cao op te nemen. Schieten dus feitelijk weer in de onderhandeling en dat is nu net weer niet de bedoeling.

Dit geschilpunt over de tekst (en inhoud) van de cao komt donderdag 10 december a.s. aan de orde in het bestuur van de VGN. We horen daarna hoe de VGN de door hen zelf veroorzaakte impasse denkt op te lossen. Het standpunt(van de bonden - ABVAKABO FNV) is helder. De tekst van het akkoord is maatgevend. Daar willen we niet van afwijken.