Ingezonden persbericht


Persbericht

Nederlandse ouderen zijn tevreden over leven en niet bang voor de dood

Nederlandse ouderen zijn tevreden over het leven en niet bang voor de dood. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van de Nationale Senioren Barometer 2009 van de Universiteit van Tilburg.

Begin december is op de onderzoekswebsite www.seniorenbarometer.nl het jaarlijkse landelijke onderzoek naar de mening van ouderen over de maatschappij en het eigen leven van start gegaan. Bijzonder hoogleraar ouderenbeleid Prof. dr. René Schalk is de initiatiefnemer van dit jaarlijkse onderzoek. Inmiddels hebben al ruim 1000 ouderen deelgenomen aan het onderzoek en de eerste resultaten laten zien dat de meeste Nederlandse ouderen tevreden zijn over wat zij in hun leven hebben bereikt (72%). Slechts 4 % is hier uitgesproken ontevreden over. Tevens blijkt dat 65% van de ouderen zich geen zorgen maakt over de manier waarop zij verwachten dood te gaan (8% maakt zich hier wel grote zorgen over). De meeste ouderen zijn niet of nauwelijks bang voor de dood, slechts 7% van de ouderen is wel erg bang om dood te gaan.
Het gaat hier om voorlopige resultaten want meedoen aan het onderzoek is nog tot eind december mogelijk. 50 plussers die mee willen doen aan het onderzoek kunnen tot 31-12-2009 de vragenlijst invullen via de website www.seniorenbarometer.nl

Het onderzoek 'Nationale Senioren Barometer' is een initiatief van de Universiteit van Tilburg (UvT) en het ATcentrum. Met dit jaarlijkse onderzoek wordt in kaart gebracht hoe senioren in Nederland in het leven staan, hoe zij naar onze maatschappij kijken en hoe zij denken over actuele onderwerpen.
In 2008 hebben meer dan 2000 senioren uit heel Nederland aan de eerste Barometer meegedaan. De resultaten van dit grootschalige onderzoek zijn te vinden op www.seniorenbarometer.nl en zijn gratis beschikbaar voor iedereen die (beroepshalve) interesse heeft in de mening van de senioren in Nederland.
Volgens prof. dr. René Schalk, initiatiefnemer van dit jaarlijkse onderzoek is er een duidelijke behoefte naar meer kennis over de ouderen in Nederland; "De verschillende rapportages uit 2008 zijn reeds duizenden malen gedownload van de onderzoekswebsite. Hieruit kunnen we concluderen dat de belangstelling voor de mening van ouderen steeds groter wordt'.

Op basis van de ervaringen uit 2008 is de nieuwe editie van 2009 op diverse punten verbeterd.. In totaal werken acht wetenschappers van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Tilburg mee aan het onderzoek. Om een goed beeld te krijgen van de mening van ouderen over vele facetten van het leven is een breed scala aan vragen opgenomen in de Barometer. De onderwerpen op een rij:
Kijk op de maatschappij; intergenerationele solidariteit; ervaringen met Wmo, overheid en gemeente; wonen en woonomgeving; eenzaamheid; zin van het Leven; het ervaren van emoties; kwaliteit van Leven en gezondheidstoestand; zorgbehoefte; ontwikkelingen in de gezondheidszorg; persoonlijkheid; werk en pensioen; vrijetijdsbesteding en mediagebruik.

Bent u 50 jaar of ouder en wilt u meedoen aan dit onderzoek? Dat kan tot eind december, surf naar www.seniorenbarometer.nl en doe mee aan de vragenlijst van de Senioren Barometer 2009.

-------------------------------------------