Gemeente Onderbanken


Langs Schansen en Motten

Bijzondere wandel- en fietsroute langs mysterieuze Schansen en Motten in Schinveldse Bossen

Op 4 december vond in het Nonke Buusjke in Schinveld de presentatie plaats van de nieuwe wandel- en fietsroute âLangs Schansen en Mottenâ. Een bijzondere ontmoeting met Schinveld en de mysterieuze Schinveldse Bossen langs verscholen, met water omgrachte, versterkte woonplaatsen die terug te dateren zijn tot het jaar 1100 à 1250.

âDe tijd in beeldâ
Schinveld zit boordevol âSchansen en Mottenâ, oftewel omgrachte, versterkte woonplaatsen op door mensenhanden aangelegde heuveltjes. De vele âSchansen en Mottenâ, in kaart gebracht door streekhistoricus en kunstenaar Jos van Wunnik zijn uniek voor het Nederlands landschap.

Om goed in beeld te brengen hoe deze versterkte woonplekken ooit hebben uitgezien wordt middels een tekening, op een transparant vel, de geschiedenis gereconstrueerd op een foto uit de huidige tijd.

Â

Een culturele âontdekkingâ
De brochure âlangs Schansen en Mottenâ is een unieke brochure. Het is niet alleen een zeer leuke beleveniswandeling en fietstocht, maar beschrijft ook de bijzondere historische achtergrond van het betreffende gebied. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van de Ridders Reynart, mysterieuze steencirkels, een ânatuurtempelâ, oude verbindingsgrachten en wallenstelsels. Dit en nog veel meer komt u tegen in de Schinveldse bossen.

Â

Legendes & Mythes
âOoggetuigenâ zijn het ermee eens, in de Schinveldse bossen dwaalt nog steeds de âWitte Jufferâ. Is dit de rusteloze ziel van een schone jonkvrouw uit de middeleeuwen of de afgestoten edele vrouw die door het leven ging als de heks âKaribaâ. Wilt u weten wat de verhalen zijn achter de legendes en mythes? Ga dan op pad âLangs Schansen en Mottenâ, wie weet kunt u het haar zelf vragen!

Â

Meer informatie
De wandel- en fietsroute âlangs Schansen en Mottenâ is vanaf maandag 7 december verkrijgbaar bij alle VVV Zuid-Limburg vestigingen. In Schinveld is de brochure ook nog verkrijgbaar bij Restaurant de Lier (zweefvliegveld). Voor meer informatie over deze brochure en adressen van alle VVV Zuid-Limburg vestigingen en andere verkooppunten ga naar www.vvvzuidlimburg.nl of stuur een mail naar info@vvvzuidlimburg.nl. Telefoneren kan ook 0900-555 9798 (â¬1,- p.g.).

Â

Wethouder Stevelmans heet iedereen van harte welkom in het Nonke Buusjke

Â

v.l.n.r. Jos van Wunnik initiator van de route, wethouder Stevelmans van gemeente Onderbanken, Hella Lie-Senden van toneelvereniging Vondel (als âwitte jufferâ) en Moniek Claessen van VVV Zuid-Limburg met de nieuwe brochure âlangs Schansen en Mottenâ

Â