Radboud Universiteit Nijmegen


Sporengasdetector centraal in groot EU-regioproject

Datum bericht: 9 december 2009

De sporengasdetector van de Radboud Universiteit Nijmegen staat centraal in een EU-project van 4,2 miljoen euro. De techniek krijgt toepassing in de fruitbewaring, kassenteelt én in de medische diagnostiek. Het project kreeg vandaag groen licht.

Zeer kleine concentraties gas kunnen waardevolle informatie geven over stofwisselingsprocessen in plant, dier en mens. Het project Ultragas maakt deze kennis toepasbaar voor de tuinbouw en de medische diagnostiek, met inbreng van hooggespecialiseerde Gelderse bedrijven en onderzoeksinstituten. Het project van 4,2 miljoen euro ontvangt hiervoor een subsidie uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) en van de provincie Gelderland voor in totaal 2.5 miljoen euro; het resterende bedrag wordt door het consortium zelf opgebracht. Het project draagt daarmee bij aan verdere ontwikkeling van Oost-Nederland als toonaangevende Europese innovatieve regio op de gebieden Gezondheid, Voeding en Technologie.

Trace Gas Facility
Coördinator van het project is dr. Frans Harren, hoofd van de Trace Gas Facility van het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hier is de sporengasdetector de afgelopen twintig jaar ontwikkeld en voor onderzoek aan levende planten en dieren toegepast. De techniek spoort zeer kleine hoeveelheden gas op in een mengsel van andere gassen. Sensor Sense, een spin off van de afdeling, verkleinde de installatie tot handzame apparaten.
De andere partners zijn: Agro Food Science Group (AFSG) en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Isolife BV, DLV plant BV, Blgg BV, EMS BV, de afdelingen Kinderpulmonologie, Fysiologie en Interne geneeskunde van het UMC St Radboud en het Longfunctielaboratorium van het UMC Utrecht.

Tuinbouw
De gasanalysatoren voor de tuinbouw meten de veelvoorkomende gassen NOx en etheen. De tuinbouwsector lijdt momenteel aanzienlijke schade door de aanwezigheid van deze gassen in de kas als gevolg van CO2 -bemesting door rookgasinstallaties; als gevolg van ongewenste fysiologische processen in de plant; en door ongewenst bederf van vruchten tijdens fruitopslag. Juiste informatie over deze gasafgifte kan bijdragen aan het juist instellen van de klimaat- en/of bewaarcondities. Â

Medische diagnostiek
De medische diagnostiek is continu op zoek naar eenvoudig toe te passen, patiëntvriendelijke technieken om ziektebeelden in mensen te kunnen bepalen en monitoren. Van diverse gassen is bekend dat zij karakteristiek zijn voor bepaalde aandoeningen. Zo bevat de uitgeademde lucht van allergische astmatici en mensen met bepaalde luchtwegaandoeningen veel stikstofoxide en zit er aceton in de adem van patiënten met het metabool syndroom en obesitas. Een juiste detectie van deze gassen maakt dat deze en andere aandoeningen patiëntvriendelijke gediagnosticeerd kunnen worden.