Provincie Friesland

Verkeer in 2010 vlotter door Burgum

De provincie Fryslân heeft de verkeerslichten in en rondom Burgum aangepast. Deze aanpassingen moeten er toe leiden dat het doorgaande verkeer op de provinciale weg (N356) tussen Quatrebras en Sumar vlotter door Burgum kan rijden en minder vaak hoeft te stoppen.

De aanpassingen hebben wel als gevolg dat bij de verkeerslichten bij Sumar en Quatrebras het verkeer iets meer vertraging kan ondervinden. Maar als het verkeer eenmaal door Burgum rijdt, zou het ook in een keer door moeten kunnen rijden. Dit alles mag echter niet ten koste gaan van de oversteekbaarheid voor bijvoorbeeld fietsers en voetgangers. Daarom zijn de aanpassingen tevens gericht op het in stand houden en waar mogelijk het verbeteren van de oversteekbaarheid van de provinciale weg. Dit geldt voor zowel auto's als fietsers en voetgangers.

Maatregelen
Er is vooral gekeken naar de aansturing van de verkeerslichten. Denk hierbij aan het beter koppelen van de verkeerslichten in Burgum zelf. Daarnaast is op de Raadhuisweg - voor het gemeentehuis - de indeling van de opstelstroken gewijzigd. Het verkeer dat rechtdoor wil oversteken naar de Prins Bernhardstraat dient zich voortaan op te stellen op de rechter strook voor de verkeerslichten. Deze wijziging wordt ter plaatse door borden aangegeven. Ook is de oversteekbaarheid voor voetgangers verbeterd bij de Tussendijken.

Centrale As
Hoewel de Centrale As over een aantal jaren gerealiseerd wordt, heeft de provincie het initiatief genomen om nu de verkeerslichten aan te passen. In 2015 zullen de eerste auto's over de Centrale As rijden; het doorgaande verkeer hoeft op dat moment niet meer door Burgum. De provincie verwacht dat - voordat het zo ver is - het verkeer op de N356 nog steeds toeneemt. Om ervoor te zorgen dat dit niet leidt tot problemen in Burgum, past de provincie de verkeerslichten dus aan.