MKB-Nederland

Kinderopvang moet arbeidsparticipatie stimuleren

09 december 2009 Nieuws
Kinderopvang moet arbeidsparticipatie stimuleren

Kinderopvang is het instrument voor de combinatie arbeid en zorg. Dit stelt MKB-Nederland voorafgaand aan het Algemeen Overleg over gastouderopvang op donderdag 10 december. Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs wil het stelsel voor gastouderopvang wijzigen. De regeling moet professioneler, simpeler en minder fraudegevoelig zijn.

Dijksma wil met de wetswijziging een professionaliseringslag maken in de kinderopvang door gastouders. Op 1 januari 2010 gaan de nieuwe regels in. Zo hebben ouders in 2010 alleen recht op kinderopvangtoeslag voor gastouderopvang als hun gastouder voldoet aan alle (nieuwe) kwaliteitseisen. De gastouder moet dan wel voor 1 september 2010 worden aangemeld bij de gemeente én voor 1 januari 2011 worden ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang.

MKB-Nederland staat achter het professionaliseren van gastouderopvang. Gastouderopvang is de oplossing voor werkende ouders met onregelmatige diensten en in minder dichtbevolkte steden. Fraude en misbruik van de regeling kunnen worden voorkomen door het aanscherpen van de kwaliteitseisen. Dit neemt niet weg dat de regeling toegankelijk moet blijven voor alle werkenden.

Een aantal nieuwe regels brengen de stimulans voor de arbeidsparticipatie in het geding en moeten worden aangepast, vindt MKB-Nederland. Zo is gastouderopvang na de wetswijziging nog maar op één locatie toegestaan, om het controle- en registratiesysteem te verlichten. Daarnaast zullen vraagouders verantwoordelijk worden voor de beroepskwalificatie van de gastouder. Dat betekent dat zij de kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen als de betreffende gastouderopvang niet voor 1 januari 2011 aan alle kwaliteitseisen voldoet. Dit is een groot financieel risico dat vraagouders dragen.

Een gedegen kinderopvang waarborgt de continuïteit van de bedrijfsvoering, anders dan bijvoorbeeld verlof. Kinderopvang moet niet alleen aantrekkelijk zijn voor werkenden, maar moet ook niet-werkenden aantrekken op de arbeidsmarkt.

Lees hier ook de brief die de MO Groep Kinderopvang samen met de branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.