Provincie Utrecht

Alle gemeenten in provincie Utrecht aangesloten op verwijsindex voor risicojongeren

9-12-2009 -

Alle gemeenten in de provincie Utrecht zijn aangesloten op Verwijsindex Midden Nederland. Deze is bestemd voor de registratie van jongeren tot 23 jaar waarmee het niet goed gaat. Bijvoorbeeld omdat ze regelmatig spijbelen, met de politie in aanraking zijn gekomen of in een problematische gezinssituatie zitten. Dat kan voor betrokken instanties reden zijn voor extra oplettendheid, zodat aan de jongere adequate hulp kan worden geboden. De provincie Utrecht heeft de Verwijsindex Midden Nederland mogelijk gemaakt.

In de regio's Lekstroom, Utrecht Zuid-Oost en Utrecht West ondertekenden vandaag in totaal 21 gemeenten een convenant dat de aansluiting op de verwijsindex bekrachtigde. In januari 2010 moeten van minister Rouvoet alle gemeenten aangesloten zijn op de landelijke verwijsindex risicojongeren. In de provincie Utrecht is dat dan het geval omdat al eerder de andere gemeenten hebben getekend (Utrecht-stad en regio Eemland met Amersfoort, Baarn, Bunschoten, De Bilt, Eemnes, Leusden en Soest. Om de betrokken jongere te beschermen wordt niet vermeld wat er aan de hand is, maar worden enkel persoonsgegevens vermeld. Betrokken instanties kunnen vervolgens wel elkaar vertrouwelijk informeren als dat nodig is.

Hulpverleners en instellingen in Midden Nederland die werken met de verwijsindex zijn een aantal scholen voor basis- en voortgezet onderwijs, Welzijnswerk, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en naschoolse opvang, centra voor Jeugd en Gezin, politie en justitie, MEE, leerplichtambtenaren, consultatiebureaus, GGD Midden Nederland, GG&GD Utrecht, verslavingszorg, Algemeen Maatschappelijk Werk, Bureau Jeugdzorg Utrecht, de Raad voor de Kinderbescherming Utrecht en Jongerenwerk. In de toekomst zijn vrijwel alle organisaties die zich in Midden Nederland via hun werk met jongeren tot 23 jaar, aangesloten op de verwijsindex.

De verwachting is dat in de toekomst nog meer organisaties in de provincie Utrecht zullen aansluiten op de verwijsindex. Meer informatie is binnenkort te vinden op
www.verwijsindexmiddennederland.nl.

Meer informatie: Koen van Tankeren, telefoon 030 - 258 2153