Gemeente Doetinchem

Persbericht, 9 december 2009

MER oostelijke randweg: toetsingsadvies Commissie m.e.r. positief

De Commissie voor de m.e.r. heeft een positief toetsingsadvies afgegeven voor het milieueffectrapport (MER) oostelijke randweg. Het MER is volledig, deugdelijk en bevat alle essentiële informatie. Aanleg van een oostelijke randweg is noodzakelijk en de beste oplossing voor de leefbaarheids-, verkeersveiligheids- en bereikbaarheidsproblemen aan de oostkant van Doetinchem.

Aanleg van de oostelijke randweg zorgt voor een flinke afname van de verkeersdruk op de route Terborgseweg, J.F. Kennedylaan en de Varsseveldseweg. Bovendien verminderen de leefbaarheids- en verkeersveiligheidsproblemen op dit traject door aanleg van deze randweg. Met de juiste compenserende maatregelen kan de weg worden aangelegd zonder schade te veroorzaken aan het hydrologische systeem van de Zumpe.

De beste oplossing
In het MER oostelijke randweg staan de effecten van verschillende alternatieven voor de oostelijke randweg op natuur en milieu beschreven. Naast de drie alternatieven die op het Zelhemsspoortracé zijn gebaseerd, zijn ook een nulplusalternatief (opwaardering van de bestaande route met een tunnel onder het spoor) en twee tracés verder van de bebouwde kom onderzocht. Conclusie uit het MER is, dat een alternatief conform het Zelhemsspoortracé mogelijk en de beste oplossing is voor de problemen aan de oostkant van Doetinchem. Het college van burgemeester en wethouders heeft gekozen voor het tracé Terborgseweg Normandiëstraat als voorkeursalternatief. Bij dit alternatief is een goede aansluiting op de Varsseveldseweg mogelijk en kunnen compenserende maatregelen worden getroffen voor natuur en milieu. Het MER en het voorontwerpbestemmingsplan hebben gedurende 6 weken voor inspraak ter inzage gelegen.

Effect op De Zumpe
De onafhankelijke en deskundige Commissie voor de m.e.r. heeft het MER oostelijke randweg nu beoordeeld op deugdelijkheid, volledigheid en kwaliteit van de aangeleverde informatie. Hierbij is ook gekeken naar de inspraakreacties. Het oordeel is positief: alle essentiële informatie is aanwezig in het MER, zodat een goede afweging kan worden gemaakt tussen de milieugevolgen van de verschillende alternatieven. De keuze voor het Zelhemsspoortracé acht de Commissie uit oogpunt van milieu begrijpelijk. Uiteraard zal het college in het bestemmingsplan opnemen dat bij de aanleg en het gebruik van de weg geen negatieve effecten op de Zumpe mogen optreden.

Bevestiging
Het college van burgemeester en wethouders is verheugd dat hiermee het uitgangspunt uit het Mobiliteitsplan en de keuze voor het voorkeursalternatief wordt bevestigd. Aanleg van een oostelijke randweg aan de rand van de bebouwde kom is noodzakelijk en de beste oplossing voor de bereikbaarheids-, leefbaarheids- en verkeersveiligheidsproblemen aan de oostkant van Doetinchem.

Besluitvorming
Op 18 januari 2010 bespreekt de raadscommissie ruimtelijke zaken het toetsingsadvies van de Commissie voor de m.e.r. samen met de Inspraaknota (MER / voorontwerpbestemmingsplan oostelijke randweg). Alle indieners van een zienswijze ontvangen hierover tijdig bericht.