CDA

Van Hijum - Onderzoek naar zwangerschapsverlof

Vandaag bespreekt de Tweede kamer de begroting voor het Ministerie van Sociale Zaken. CDA Tweede kamerlid Eddy van Hijum zal daar onder andere pleitten voor een onderzoek naar het zwangerschapsverlof.

âDe CDA-fractie wil dat onderzocht wordt hoeveel vrouwelijke werknemers zich direct na hun zwangerschaps- en bevallingsverlof ziek melden, omdat ze nog onvoldoende hersteld zijn na de geboorte van hun kindâ zo zegt van Hijum. Volgens het Kamerlid krijgt hij van werkgevers veel signalen dat zij nu vaak het loon van zieke werkneemsters moeten doorbetalen, omdat het zwangerschapsverlof te kort blijkt.

âWij willen heldere cijfers hebben op basis waarvan we kunnen bepalen of een mogelijke verlenging van het zwangerschapsverlof noodzakelijk isâ. Van Hijum wijst erop dat binnen de Europese Unie gedacht wordt aan het instellen van een nieuwe richtlijn van 18 weken zwangerschapsverlof, terwijl Nederland hiervoor een termijn van zestien weken kent. Daarnaast bekijkt de Kamer momenteel voorstellen van het kabinet voor modernisering van verlofregelingen. Dan is het volgens Van Hijum ook goed om te weten of de huidige regeling voor werkneemsters bij zwangerschap en bevalling wel voldoet. Uit onderzoek blijkt dat 66 procent van de werkgevers en 72 procent van de werknemers de huidige regeling voor zwangerschaps- en bevallingsverlof te kort vinden.