Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Datum 7 december 2009
Betreft Evaluatie nieuwe examenprogramma economie havo

Conform de toezegging die ik deed in mijn brief van 7 september 2009 (VO/2009/149125) stel ik u op de hoogte van de uitkomst van de evaluatie onder economen over het centraal examen bij het nieuwe examenprogramma en hun mening over het al dan niet voldoende aanwezig zijn van aspecten van de macro- economie.
Deze evaluatie is uitgevoerd door het CvE (College voor Examens, voorheen CEVO) onder 9 economen. De namenlijst is bij mijn brief van 7 september j.l. aan u toegezonden. Vier van deze economen hebben uiteindelijk gereageerd op het verzoek om hun mening te geven omtrent het aandeel macro-economische aspecten in het nieuwe programma. Een vijfde econoom heeft aangegeven niet te kunnen deelnemen.
Ik stuur u hierbij de bevindingen van het College (bijlage 1). Tevens stuur ik u de evaluatie van de pilot van het nieuwe examenprogramma economie havo/vwo (bijlage 2).

De uitkomsten van de evaluaties geven mij voldoende zekerheid omtrent de haalbaarheid, toetsbaarheid en uitvoerbaarheid van het programma. De reacties van de economen op de vraag of er voldoende macro-economische aspecten in het programma aanwezig zijn voor leerlingen om bijvoorbeeld een fenomeen als de kredietcrisis te kunnen uitleggen, zijn ook positief.

Aangezien uit de evaluaties blijkt dat er geen aanleiding is om de eindtermen, zoals die in concept zijn opgesteld bij het begin van de pilot in 2007, aan te passen, zal het nieuwe examenprogramma economie voor het havo per augustus 2010 worden ingevoerd, te beginnen in 4 havo.
Het eerste pilotexamen vwo vindt plaats in mei 2010; bij gebleken succes van de pilot en het centraal examen zal het nieuwe programma voor vwo worden ingevoerd in augustus 2011, te beginnen in 4 vwo.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

a
na 1 van 1 Pagi