Gemeente Rotterdam

De burgemeester van Rotterdam, de hoofdofficier van Justitie en de korpschef zetten alle beschikbare wettelijke middelen in om het wangedrag van hooligans verder tegen te gaan en hen te weren bij evenementen.

COT: 'Belagers hebben in georganiseerd verband jacht gemaakt op de politie'

Rotterdamse driehoek neemt hoofdconclusies en aanbevelingen COT-rapport 'Sunset Grooves' over

De burgemeester van Rotterdam, de hoofdofficier van Justitie en de korpschef zetten alle beschikbare wettelijke middelen in om het wangedrag van hooligans verder tegen te gaan en hen te weren bij evenementen. De burgemeester scherpt het beleid rond evenementenvergunningen aan. Daarnaast zorgt de politie voor verbetering van de informatievoorziening. Bestaande protocollen hierover worden in de toekomst beter nageleefd. Dat blijkt uit de reactie van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb op het COT-rapport 'Strandrellen in Hoek van Holland Dancefestival Veronica Sunset 22 augustus 2009', dat hij vandaag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

De burgemeester onderschrijft samen met de hoofdofficier van justitie en de korpschef, de driehoek, alle hoofdconclusies van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT). Ook nemen ze de aanbevelingen over. Een aantal aanbevelingen is al in uitvoering. Het COT heeft in korte tijd een gedegen rapport opgesteld dat inzicht geeft in het verloop van de ongeregeldheden.

Ongekend gewelddadig gedrag
De leden van de driehoek zijn geschokt door de uitzonderlijk gewelddadige en georganiseerde jacht op politiemensen door de hooligans. Tegenover de maatschappelijke weerzin voor het gedrag van de hooligans staat diep respect voor het optreden van de politieagenten op het strand die avond. In het bijzonder prijst de driehoek het ingrijpen van de politie te paard, die erger heeft kunnen voorkomen.

Onvoldoende scherpte en alertheid
Uit de conclusies van het COT-rapport blijkt dat in alle fasen van het evenemententraject onvoldoende scherpte en alertheid was bij betrokken organisaties en diensten. Daarnaast heeft de dreigingsinformatie die kort voorafgaand aan het evenement beschikbaar was, niet geleid tot een nieuwe, juiste risico-inschatting.

Om de meer dan 1700 evenementen die per jaar in de stad Rotterdam plaatsvinden, veilig te laten verlopen, nemen gemeente en politie maatregelen. Zo komt de verantwoordelijkheid rond de gehele vergunningverlening van evenementen rechtstreeks onder de directeur Veiligheid te vallen. De politie heeft een commissaris-evenementen aangesteld. Op verzoek van de burgemeester wordt de personele organisatie aangepast om fouten zoals in Hoek van Holland te voorkomen. Ook komt er één evenementenkalender voor de hele regio Rotterdam-Rijnmond die inzet en bijstand van politiepersoneel tijdig inzichtelijk maakt. Daarnaast voorziet de politie vanaf 2010 samen met andere veiligheidspartners elk vergunningspichtig evenement van een gestandaardiseerde risicobeoordeling.

COT rapport Hoek van Holland

Raadsbrief COT rapport Hoek van Holland

Spreekpunten burgemeester (volgen rond 15.30 uur)

Bron: Bestuursdienst, 09-12-2009