UMC Utrecht


Uitreiking KWO prijs aan Hans Clevers

Op 24 november heeft het KWF aan twee onderzoekers de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs ter waarde van 2 miljoen euro uitgereikt. Tijdens de prijsuitreiking werden ook de vier KWO-prijzen, die vorig jaar al waren toegekend, officieel uitgereikt. Prof. dr. Hans Clevers, directeur van het Hubrecht Instituut, was vorig jaar een van de KWO-winnaars.

Clevers mocht nu de KWO-prijs officieel in ontvangt nemen. Hij gaat de prijs van 2 miljoen euro besteden aan onderzoek naar een mogelijk effectievere therapie tegen dikkedarmkanker.

Darmkanker
Darmkanker ontstaat doordat cellen in het darmweefsel zich onbeperkt gaan delen. Zogenaamde stamcellen zijn hiervoor verantwoordelijk. Maar wanneer gaan stamcellen over tot onbeperkte deling en veroorzaken zij dus kanker? Het antwoord op deze vraag is cruciaal om darmkanker beter te begrijpen. Clevers heeft met zijn onderzoeksgroep een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee stamcellen zichtbaar gemaakt kunnen worden. Dit betekent dat de stamcellen en hun ontwikkeling gemakkelijk te bestuderen zijn. Met de nieuwe techniek en de kennis van de genen die hierbij zijn betrokken, is een stap in de goede richting gezet voor het verklaren van het ontstaan van darmkanker. Mogelijkheden voor effectievere therapie tegen dikkedarmkanker worden onderzocht. Om dit onderzoek verder te ontwikkelen gebruikt Clevers de subsidie van 2 miljoen euro.

KWO-prijs
De KWO-prijs is de grootste Nederlandse prijs binnen het wetenschappelijke kankeronderzoek. De prijs is bedoeld ter bevordering van fundamentele kennis naar daadwerkelijke toepassingen. De KWF-kankerbestrijding reikt deze prijzen uit tijdens haar jubileumjaar. Dit jaar bestaat de KWF Kankerbestrijding 60 jaar.

De prijzen gingen dit jaar naar: Prof. dr. Anton Berns (Nederlands Kankerinstituut-Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis) voor zijn onderzoek naar longkanker en prof. dr. Fred Falkenburg (LUMC) wil de stamceltransplantatie bij leukemie en lymfeklierkanker verbeteren. De vier KWO-winnaars van vorig jaar waren: prof. Hans Clevers (directeur van het Hubrecht Instituut), Cock van de Velde (LUMC), Jelle Barentsz (UMC st Radboud) en prof. dr. Daniel Peeper (NKI-AVL).