Woonbond


09-12-2009

Deelraad Geuzenveld/Slotermeer stemt in met felomstreden sloopplan

Meer dan 200 inwoners van de Amsterdamse wijk Slotermeer waren gisteravond bij de raadsvergadering in het Stadsdeelkantoor waar de deelraad een besluit nam over sloop-nieuwbouwplannen voor Slotermeer. Met vlijmscherpe toespraken adviseerden vijf insprekers de deelraad om tegen deze vernieuwingsplannen te stemmen. Het mocht niet baten.

Arnold Paalvast van Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer (BGS) wees erop dat de eigen visie en wensen van bewoners en bewonersorganisaties nauwelijks zijn meegenomen in de vernieuwingsplannen. Als u vanavond als deelraad de vernieuwingsplannen met nog steeds een hoog sloopgehalte goedkeurt, dan keurt u de schoffering van duizenden huurders goed, merkte Paalvast op. Hij waarschuwde de deelraad dat dit besluit het kleine beetje motivatie dat bewoners van Slotermeer voor politieke participatie hebben, zou ondermijnen. Voor u staat een crimineel, zo vervolgde Andries van Vonno van de Bewonerscommissie Couperusbuurt. Althans dat komt naar voren uit allerlei onderzoeken. Slotermeer is volgens de PvdA de slechtste buurt in Slotermeer. Maar het merendeel van de bewoners, de zogenaamde criminelen dus, gaat elke morgen naar zijn werk. Van Vonno richtte zijn pijlen op de PvdA: Stemmen jullie toch voor, dan zullen wij als bewonerscommissie gaan onderzoeken of er sprake is van onbehoorlijk bestuur en de beslissing tot sloop aanvechten. Onze munitie is nog niet verschoten en wij zullen de lont ontsteken, zodat de bom barst.'

Meer dan de helft van het publiek was genoodzaakt het debat te volgen via een videoscherm in een aparte zaal. Onder het rumoerig toehoren van de honderd bewoners in de raadszaal discussieerde de deelraad over een reeks amendementen en moties. Het debat verwerd tot een ware schertsvertoning tussen de PvdA, GroenLinks en de VVD die elkaar over en weer betichtten van het in de steek laten van de kiezers (GL richting andere partijen) en verkiezingsretoriek (richting GL). Inhoudelijk werden er weinig woorden vuil gemaakt aan de vernieuwingsplannen en waren de kaarten tevoren al geschud. PvdA, VVD en CDA stemden vóór de vernieuwingsplannen omdat zij daarin meer garanties zien voor een goede toekomst, voor brede scholen, zorginstellingen en vooral een meer gevarieerd woningaanbod in de wijk. GroenLinks en Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld stemden tegen omdat de onderbouwing of noodzaak van de sloopplannen niet is aangetoond met bouwtechnische of financiële gegevens en omdat geen draagvlak is voor de sloopplannen onder bewoners. Die vinden dat de sociale samenhang wordt afgebroken en renovatie wel degelijk mogelijk is.

Onze grootste grief is dat er nu besloten is over iets wat op een ongelooflijk vervelende manier tot stand is gekomen, reageerde Paalvast van BGS. Samen met andere bewoners van de Begeleidingsgroep Participatietraject Slotermeer schreef hij een evaluatie van het participatietraject in de eerste fase. Van echte participatie is geen sprake geweest, concludeerde de begeleidingsgroep. Ook de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) is van mening dat er grove fouten zijn gemaakt in het participatieproces en hebben bij het dagelijks bestuur meer reactietijd geëist voor de bewoners. Als gevolg daarvan liggen de participatieplannen voor de tweede fase van de planontwikkeling, nog tot 6 januari 2010 ter inzage voor bewoners. Maar ook dat was gisteren geen belemmering om een besluit te nemen over de grootschalige sloop-nieuwbouwplannen in Slotermeer. 'Wat de precieze gevolgen zijn van dit raadsbesluit, valt nu nog moeilijk te overzien,' schrijft de BSG op zijn website.

Meer informatie over de verniewingsplannen Slotermeer in 'nieuwsberichten' op deze website van 24 augustus 2009 en 8 december 2009.

Ook meer informatie op de website van Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer, de website van Bewonerscommissie Meerwaldt, en de website van corporatiekoepel Far West in Nieuw West.