Gemeente Delfzijl

Uitwerking nieuw sportbeleid gemeente

In december 2008 heeft de raad de kadernota âSport en Bewegenâ vastgesteld. Dit nieuwe sportbeleid richt zich onder andere op samenwerking en krimp.

De gemeente heeft de nota uitgewerkt in vier actiethemaâs: sportstimulering, sterke sportverenigingen, sportaccommodatie en infrastructuur en samenwerking in de regio. Hieronder staat op hoofdlijnen wat de actiethemaâs betekenen:

Â

Sportstimulering

Een van de actiepunten is de aandacht vergroten van sport voor jongeren, huishoudens met een minimum inkomen en ouderen. Op 27 januari 2010 gaat het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB) van start. Het NASB zet zich in om âte-weinig-actievenâ in beweging te brengen en een gezondere leefstijl te bevorderen onder de inwoners. Het NASB bereikt daarmee door een aanbod van diverse sport en beweegactiviteiten het sport- en beweegaanbod beter te laten aansluiten op de lokale situatie. Daarnaast start de gemeente in 2010 samen met het Huis van de Sport met de invoering van combinatiefuncties. Deze nieuwe functie vormt straks de verbindende schakel tussen sportvereniging, school en wijk. Doel is de samenwerking te verbeteren en onderlinge activiteiten beter op elkaar af te stemmen.

Â

Sterke sportverenigingen

Inmiddels is een eerste start gemaakt met sportverenigingen om de mogelijkheden van samenwerking tussen verenigingen te onderzoeken. Samenwerkende verenigingen zijn beter bestand tegen de effecten van bevolkingskrimp. Daarnaast kunnen verenigingen minder beroep doen op vrijwilligers en komen er meer recreatieve sporters. Door samenwerking kunnen verenigingen deze uitdagingen beter aan.

Â

Sportaccommodatie en infrastructuur

De veranderende bevolkingsamenstelling en de nieuwe behoeftes van inwoners vragen om andere voorzieningen en infrastructuur. Vanaf 2010 kijkt de gemeente samen met de verenigingen naar bijvoorbeeld ruimtelijke oplossingen en gecombineerd gebruik van accommodaties. Samenwerking in de regio De samenwerking van de verenigingen beperkt zich niet tot de gemeentegrenzen. Ook daarbuiten moet worden gekeken naar mogelijkheden. De gemeente Delfzijl wil in ieder geval samen met de gemeente Appingedam beleid ontwikkelen voor sport en bewegen in het stedelijk gebied.

Â

Nieuwsbrief voor sportverenigingen

Naast de uitvoering van actiethemaâs gaat de gemeente de contacten met de verenigingen verbeteren en intensiveren. Er is daarvoor één aanspreekpunt binnen de gemeente, sportambtenaar Egbert Oldengarm. De sportambtenaar gaat regelmatig bestuursvergaderingen van verenigingen bezoeken. Deze week verschijnt ook de eerste nieuwsbrief voor sportverenigingen. In 2010 verschijnt dit medium om de twee maanden met daarin ontwikkelingen uit het nieuwe sportbeleid.

Â

De uitwerking van de kadernota âSport en Bewegenâ voor 2009 en begin 2010 gaat ter kennisname naar de gemeenteraad.