Projectplan Digitalisering Nederlandse Filmsector in de maak

09/12/2009 16:03

Filmmuseum

Het Filmmuseum (als een van de partners van het Filmsectorinstituut i.o.) heeft, na overleg met de Nederlandse filmbranche, het Nederlands Fonds voor de Film en het Ministerie van OCW, het initiatief genomen tot het Project Digitalisering Nederlandse Filmsector. Doel is in het Nederlandse filmvertoning- en distributiecircuit - vanaf medio 2010 een snelle, gecoördineerde en volledige transitie te maken van analoge naar digitale technologie. In januari zal een Projectplan worden gepresenteerd aan betrokken partijen en de overheid.

De projectgroep bestaat uit de directies van de filmbrancheorganisaties NVB, NVF en NVS en experts op het gebied van o.m. financiering en Europees audiovisueel beleid. Er wordt een pilotproject opgezet i.s.m. het project Dutch Media Hub, een initiatief in het kader van de economische regeringsagenda 'Pieken in de Delta. Binnen het beleidskader van 'Cultuur en Economie' wordt onderzocht of de overheid een bijdrage kan leveren aan de overschakeling naar digitale technologie. De Tweede Kamer heeft aan Staatsecretaris Heemskerk en Minister Plasterk gevraagd inhoudelijk te rapporteren over de resultaten. Invulling van de financieringsconstructie maakt onderdeel uit van het project.

Het Project Digitalisering Nederlandse Filmsector is een vervolg op de analyse die eerder dit jaar is gemaakt van de stand van zaken van de digitalisering in de Nederlandse filmsector. Ook in Nederland neemt de druk toe: er moet een snelle transitie naar digitale technologie worden gemaakt om in de pas te blijven met ontwikkelingen in de ons omringende landen, culturele en economische kansen te benutten en te voorkomen dat er een splijting in de markt ontstaat waarbij kleine onafhankelijke partijen (lees: filmhuizen, kleine onafhankelijke arthouses en 'Europese dus ook Nederlandse' films) het onderspit delven. Een gecoördineerde aanpak waarbij de sector het voortouw heeft, bespaart tijd en kosten en is noodzakelijk om een divers (cultureel) filmaanbod en een fijnmazig, regionaal goed gespreid vertoningcircuit te behouden. Innovatie biedt de filmsector als geheel legio groeikansen: nieuwe creatieve uitdagingen, grotere diversiteit en variëteit in het aanbod; multifunctionaliteit van bioscopen en grotere flexibiliteit dankzij de beschikbaarheid van grote catalogi on line en on demand.

De NVB heeft in september dit jaar tijdens de jaarlijkse Beleidsdiscussie op het Nederlands Film Festival (NFF), een voorstel gepresenteerd voor digitalisering van het filmvertoningcircuit. Dit kreeg brede steun van een vertegenwoordiging uit de politiek, ministeries en de gehele sector.De kern ervan is dat alle bioscopen in één keer, in een zo kort mogelijk tijdbestek digitaliseren. De investeringskosten van een snelle, gecoördineerde transitie van analoog naar digitaal worden - inclusief het digitale transport - voor Nederland geschat op circa euro 50 mln, waarvan tweederde voor rekening komt van de branche zelf.