Gemeente Rotterdam

Naast een voorlichtingscampagne over de verkiezingen voor alle Rotterdammers, wordt er extra aandacht besteed aan jongeren. En in het bijzonder aan de jongeren die voor het eerst mogen stemmen. Omdat de vorm moet aansluiten bij de leefwereld van jongeren, start het betrekken van jongeren bij de politiek eerder dan de campagne voor alle Rotterdammers. Het doel is dat stemgerechtigden ook echt gaan stemmen op 3 maart, de dag van de democratie. Hieronder informatie over de website en het webadres, de jongerenambassadeurs, de productenwaaier en het slotfeest voor de eerste keer stemmers.

www.rotterdamjouwstijl.nl

Om jongeren kennis te laten maken met de lokale politiek is er speciaal een website voor hen ontwikkeld: www.rotterdamjouwstijl.nl. Daar kunnen jongeren alles vinden over stemmen. Ook staan op de website een evenementenkalender, filmpjes, activiteiten voor jongeren, interessante links en algemene informatie over politieke (jongeren)partijen. En kunnen de jongerenambassadeurs binnenkort via blogs en twitterboodschappen gevolgd worden.

Jongerenambassadeurs

Drie aansprekende Rotterdamse jongeren gaan de komende tijd de verkiezingen, het belang van stemmen en de democratie onder de aandacht brengen van jongeren. Daarvoor zetten zij de nieuwe media als Twitter, Hyves en blogs in. Hun gezicht komt daarnaast terug in diverse campagneuitingen en nemen zij zelf ook deel aan enkele activiteiten. De ambassadeurs zijn Andrea Moreira Santos (jong ondernemer en ex-B&W Next burgemeester), Winne (Rotterdams rapper) en Jared Hiwat (jong ondernemer, B&W Next wethouder). Komende tijd worden naast deze drie ambassadeurs nog meer bekende Rotterdamse jongeren ingezet.

Productwaaier bij scholen en jongerenorganisaties in de bus

Rotterdamse jongerenorganisaties als de Rotterdamse Jongeren Raad, YourWorld, B&W Next en Stichting LOKAAL, hebben bestaande en nieuwe activiteiten gericht op het betrekken van jongeren bij de politiek gebundeld. Activiteiten als het spelen van een politiek spel, het meedoen aan een short-filmcompetitie, een 'meet en greet' met een politicus, de raad in de klas en het maken van een politiek manifest. 14 activiteiten zijn vertaald in een productenwaaier, die op 3 december in de bus is gevallen bij alle scholen in Rotterdam en intermediaire jongerenpartijen zoals jongerenwerkers. Deze partijen kunnen kiezen uit de verschillende activiteiten en die bij de verschillende organisaties gratis afnemen. De producten staan ook op de website.

Slotfeest

Eind februari vindt een slotfeest plaats, gericht op jongeren die voor het eerst mogen stemmen. Zij ontvangen een uitnodiging van de voorzitter van de raad voor dit exclusieve feest waarbij stil wordt gestaan bij democratie, het stemrecht en het belang van stemmen.