Senternovem

10-12-2009 | Supplement voor eerder afgegeven labels.

Als in januari 2010 het vernieuwd energielabel komt, behouden bestaande energielabels in de huidige layout hun geldigheid. Vanaf januari 2010 kunnen woningeigenaren (ook woningcorporaties en particuliere verhuurders) wel via internet en geheel vrijwillig een supplement opvragen op het bestaande energielabel. Dit supplement bevat dezelfde informatie als het vernieuwde energielabel. Het supplement is een aanvulling - een leeswijzer - op het oorspronkelijk afgegeven label, dat het juridisch geldige document blijft. Lees hoe het werkt.

Uniek
Een woningeigenaar kan zelf het supplement downloaden via VROM. Elk supplement is uniek door de koppeling van het oorspronkelijk afgegeven energielabel aan het unieke afmeldnummer van dat label.

Meer duidelijkheid
Het supplement lijkt sterk op een energielabel in de vernieuwde layout. Het voegt informatie toe aan het bestaande label, zie het als leeswijzer. Gegevens die al bekend waren bij SenterNovem - zoals labelklasse en opnamedatum - worden direct in het supplement opgenomen. Onderdelen die niet bekend zijn bij SenterNovem, staan uiteraard ook niet op het supplement vermeld. Voorbeelden hiervan zijn het gas-, elektriciteits- en warmteverbruik. En dan zijn er nog gegevens die de gebruiker zelf toevoegt: het subwoningtype (verplicht) en de geadviseerde maatregelen (niet verplicht).

Geen zelfstandig label
Hoewel het supplement lijkt op het vernieuwde label, zal duidelijk zijn dat het geen zelfstandig label is. Het oorspronkelijk afgegeven energielabel blijft het juridisch geldige document. Het supplement is dus alleen geldig in combinatie met het oorspronkelijk afgegeven energielabel!

Zo werkt het

Stel u bent in het bezit van een bestaand energielabel en u wilt dat aanvullen met een supplement. Dan gaat u als volgt te werk.


1) Ga naar de site www.vrom.nl/energielabel > klik door naar de supplementsite. Klik op de knop downloaden. Er wordt een pdf versie van het certificaatsupplement gedownload.


2) Vul de volgende informatie in. De velden afmeldnummer, opnamedatum, postcode en huisnummer zijn verplicht! U vindt deze gegevens op uw originele energielabel. Klik na het invullen op de knop zoeken.


3) Vink de maatregelen aan die op het label staan dat u al in bezit heeft. Zie het formulier.


4) Kies het type woning dat bij uw woning past. Als u niet weet welk type woning u bewoont, helpt het systeem u een keus te maken.


5) Download het supplement door op de betreffende knop te klikken. Er wordt een pdf bestand gedownload, dat u kunt afdrukken. Bewaar de print bij uw eerder afgegeven energielabel. Het supplement zonder het oorspronkelijke energielabel is niet rechtsgeldig! Klik hier voor een voorbeeld.