Gemeente Groningen

Groningen investeert in zorg voor kwetsbare stadjers

Het college van B&W heeft besloten om voor 2010 1,3 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de begeleiding van mensen met een licht fysieke, verstandelijke of psychische beperking in de Stad. Vanwege bezuinigingen op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) is er vanaf 2010 landelijk minder geld beschikbaar voor o.a. dagopvang en begeleiding van ouderen en mensen met een lichte lichamelijke of verstandelijke beperking. De gemeente Groningen wil met deze maatregel voorkomen dat kwetsbare groepen door de bezuinigingen in 2010 in de problemen komen.

AWBZ-pakketmaatregel
Achtergrond van de pakketmaatregel is dat de rijksoverheid mensen met een lichte beperking zo veel mogelijk zelf verantwoordelijk wil laten zijn voor maatschappelijke participatie met behulp van hun eigen sociale netwerk en collectieve gemeentelijke voorzieningen. Binnen het WMO-beleid (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) in de wijken geeft de gemeente Groningen hieraan invulling door sociale netwerken op te zetten waarin bewoners elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen.

Zorgen
Met het Wmo-beleid bereik je echter niet alle cliënten. De gemeente Groningen maakt zich dan ook zorgen over de gevolgen van de bezuinigingen voor burgers zonder eigen netwerk; inwoners met een lichte verstandelijke beperking en burgers waarbij voortzetting van dagopvang (voorlopig) noodzakelijk blijft. Om te voorkomen dat deze mensen buiten de boot vallen wil de gemeente in 2010 een aantal tijdelijke maatregelen treffen.
Een voorbeeld hiervan is de dagopvang voor licht dementerende ouderen. Als gevolg van het landelijk beleid zouden hier volgend jaar een groot aantal plekken moeten verdwijnen. In 2010 trekt de gemeente Groningen extra geld uit om te zorgen dat deze plekken in de dagopvang behouden blijven.

In de loop van 2010 worden de exacte gevolgen van de AWBZ-pakketmaatregel duidelijk. Naast het beperken van de gevolgen van deze maatregel voor de betrokkenen, zal de gemeente Groningen zich in 2010, samen met het veld (welzijns- en zorginstellingen en andere betrokkenen) buigen over de vraag welke alternatieve voorzieningen gerealiseerd kunnen worden om mensen met een beperking blijvend te laten deelnemen aan de samenleving.

De gemeentelijke maatregelen worden gedekt uit de compensatiebudgetten AWBZ, die de gemeente van het rijk heeft ontvangen voor 2009 en 2010.

Stad kiest voor kwaliteit en continuïteit Hulp bij Huishouden

Per 1 januari 2010 kunnen Stadjers voor hulp bij het huishouden kiezen uit zes zorgaanbieders.

Dat is het directe gevolg van de overeenkomst die de gemeente Groningen na een aanbestedingstraject met zes zorgaanbieders heeft gesloten over het aanbieden van Hulp bij het Huishouden. Daarbij heeft zowel de kwaliteit als de continuïteit van de zorg voorop gestaan. "Verantwoordelijk wethouder Jannie Visscher: "Ik ben van mening dat we met deze zes partijen de goede kwaliteit van Hulp bij het Huishouden, zoals cliënten dat gewend zijn, continueren. Met de zes aanbieders sluiten we een overeenkomst voor twee jaar met de mogelijkheid die overeenkomst te verlengen met twee keer één jaar. Ook dat bevordert de continuïteit."

Het aanbestedingstraject voor de inkoop van Hulp bij het Huishouden bij de gemeente Groningen heeft zes zorgaanbieders opgeleverd. De afgelopen drie jaar is de Hulp bij het Huishouden geleverd door drie zorgaanbieders, te weten De Borg Zorg, Thuiszorg Groningen en Icare. Deze drie partijen hebben ook bij deze aanbesteding gegund gekregen. Dat betekent dat de clienten hun vertrouwde hulp als ze dat willen kunnen behouden.Daarnaast gaat de gemeente Groningen met drie nieuwe aanbieders een overeenkomst aan. Voor de Stadjers betekent dit een naadloze overgang. De aanbesteding is gehouden samen met elf andere Groninger gemeenten.

Uit diverse cliënttevredenheidsonderzoeken blijkt dat de Stadjers zeer tevreden zijn over de uitvoering van de Hulp bij het Huishouden. Daarom heeft de gemeente ook bij de nieuwe aanbesteding ingezet op kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening. Extra aandacht is besteed aan de signaleringsfunctie van de hulp.

Per 1 januari 2010 gaat de gemeente overeenkomsten aan met de volgende zes zorgaanbieders:

1. Zorgkompas

2. De Nieuwe Zorg Thuis

3. Thuiszorg Groningen (Stichting Continuering AWBZ en Wmo Groningen e.o.)

4. Thuiszorg Service Nederland (voorheen Icare)
5. Axxicom

6. Stichting Holding Zorg & Wonen (voorheen De Borg)

Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), per 1 januari 2007, is het regelen van Hulp bij het Huishouden een taak van de gemeente. De gemeente heeft vanwege een wetswijziging in de Wmo de Hulp bij het Huishouden opnieuw moeten aanbesteden.

Wethouder Visscher naar klimaatevenement Utrecht

Milieuwethouder Jannie Visscher is komende zaterdag 12 december aanwezig op het grote, landelijke klimaatevenement `Beat the Heat Now!' in de Jaarbeurs in Utrecht. Tegelijk doet de wethouder een oproep aan alle Stadjers om zaterdag ook naar Utrecht te gaan om de Nederlandse delegatie bij de wereldklimaattop een hart onder de riem te steken.

Wethouder Visscher: "Ik wil graag een oproep doen aan iedereen om komende zaterdag naar de Jaarbeurs in Utrecht te gaan. Daar is het klimaatevenement `Beat the Heat Now!' met een boodschap aan onze wereldleiders. We geven Balkenende en Cramer namens enorm veel betrokken en bezorgde Nederlanders mee dat het akkoord in Kopenhagen effectief én eerlijk moet zijn."

Het klimaatevenement `Beat the Heat Now' begint zaterdagmiddag 12 december om 17.00 uur. Het evenement duurt naar verwachting tot 22.00 uur. In de Utrechtse jaarbeurs treedt die avond een keur van artiesten op. Gezamenlijk onderstrepen zij het grote belang van de klimaattop in Kopenhagen. Burgemeester Aleid Wolfsen van gaststad Utrecht verzorgt met Harm Edens de opening. Het volledige programma van de avond - dat onder meer optredens omvat van Kasper van Kooten en zijn band, Candy Dulfer, Anthonie Kamerling, Boris en vrienden - staat op www.beattheheatnow.nl. Bisschop Gerard de Korte van Groningen zit samen met onder andere Pieter Winsemius, Agnes Jongerius, Ahmed Aboutaleb en Doekle Terpstra in een talkshow waar tientallen politici, wetenschappers en Bekende Nederlanders aanschuiven.

Milieuwethouder Jannie Visscher: `Ik hoop dat de klimaattop in Kopenhagen het begin wordt van een betere wereld. De aanpak van de klimaatverandering vraagt een omslag in ons denken en doen. We hebben echt geen tijd meer te verliezen, want het smelten van gletsjers en het ijs op de polen gaat al razendsnel. Ongeremd fossiele brandstoffen verbruiken kan niet meer. We moeten naar alternatieve brandstoffen zoeken en goed kijken naar ons eigen energieverbruik.'