Stichting FOM 9 december 2009, 2009/46

Minerva-Prijs voor Mirjam Leunissen

Stichting FOM heeft besloten de Minerva-Prijs 2010 toe te kennen aan dr. Mirjam Leunissen voor haar publicatie over gecontroleerde zelf-organisatie van kleine deeltjes met behulp van speciale DNA structuren. De FOm/v adviescommissie koos uit 19 inzendingen unaniem voor het artikel 'Switchable self-protected attractions in DNA-functionalized colloids', dat Leunissen publiceerde tijdens haar postdoc onderzoek aan de New York University. De Minerva-Prijs beloont de beste wetenschappelijke publicatie van een vrouwelijke onderzoeker over een natuurkundig onderwerp in de afgelopen twee jaar. Op 19 januari 2010 wordt de Minerva-Prijs uitgereikt tijdens Physics@FOM in Veldhoven. Media zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Dr. Mirjam Leunissen vergroten Dr. Mirjam Leunissen Dr. Mirjam Leunissen kijkt uit over New York, de stad waar zij de publicatie schreef die haar de Minerva-Prijs 2010 opleverde. Mirjam Leunissen (30) beschrijft in haar prijswinnende artikel ingenieuze experimenten die laten zien dat gecontroleerde zelforganisatie van kleine deeltjes mogelijk is met speciale DNA structuren die zichzelf kunnen opvouwen tot zogenaamde 'haarspelden' en 'lussen'. De gebruikte methoden zijn simpel, maar uiterst contra-intuïtief, en elegant: de deeltjes worden aan elkaar gekoppeld door verhoging van de temperatuur of verhoging van de interactietijd met behulp van een optisch pincet. Het onderzoek speelt zich af op het snijvlak van de natuurkunde, biofysisch geïnspi¬reerde materiaalkunde en nanotechnologie en opent de weg naar toepassingen in het gericht aansturen van zelforganiserende en biologisch geïnspireerde systemen.

Leunissen deed haar promotie¬onderzoek aan de Universiteit Utrecht in de groep van prof. Van Blaaderen. Na haar promotie heeft ze twee jaar als postdoc gewerkt bij het Center for Soft Matter Research van de New York University, waar ze het onderzoek deed dat leidde tot de prijswinnende publicatie. Sinds september 2009 werkt Leunissen als postdoc bij FOM-instituut AMOLF en de University of Cambridge. Daar zal zij de komende twee jaar werken aan computersimulaties en het verwerken van resultaten in computermodellen binnen de onderzoeksgroep 'Computational Chemistry' van prof.dr. Daan Frenkel.

Minerva-Prijs De tweejaarlijkse Minerva-Prijs voor de beste natuurkundige publicatie van een vrouw, maakt deel uit van het FOm/v stimuleringsprogramma, dat beoogt meer vrouwelijke wetenschappers te behouden voor de fysica in Nederland. De prijs heeft als doel de aandacht te vestigen op excellente vrouwelijke natuurkundigen en een impuls te geven aan de carrière van de prijswinnares. De prijs wordt uitgereikt aan een Nederlandse vrouw, of aan een buitenlandse vrouw die voor haar publicatie onderzoek in Nederland heeft gedaan. Aan de Minerva-Prijs is een geldbedrag van 5000 euro verbonden, door de winnares vrij te besteden.

Uitreiking De Minerva-Prijs wordt uitgereikt tijdens Physis@FOM in Veldhoven, op dinsdagavond 19 januari 2010. Op woensdagmiddag 20 januari zal Mirjam Leunissen een voordracht houden over het onderzoek dat zij beschreef in het prijswinnende artikel.