Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA vraagt De Crem coalitiepartners terug te fluiten (09/12/09)

Na kritiek van coalitiepartners Ps en Open Vld, voegt nu ook de MR zich toen aan het lijstje criticasters ten aanzien van het hervormingsplan van minister van Defensie Pieter De Crem. Tekenend, maar vooral onterecht, reageert N-VA Kamerlid Patrick De Groote. De Crem is de enige federale minister die met een duidelijk hervormings- en besparingsplan op de proppen gekomen is voor zijn departement. N-VA steunt hem hierin.

Deze keer is het opnieuw MR-Kamerlid Denis Ducarme die met een totaal misplaatst provincialisme in de aanval gaat: De artillerie mag niet volledig Vlaams worden en er moet worden teruggekomen op de sluiting van Waalse kazernes en de eventuele compensaties daarvoor", klinkt het, waarmee het kamerlid zich concreet verzet tegen de sluiting van de kazerne in Bastogne. Het is erg populistisch dat sommigen durven te pleiten voor het behoud van de kazernes binnen hun eigen kiesdistrict. Als de bevolking politici iets verwijt, is het dat ze broodnodige ingrepen uitstellen omwille van cliëntelisme. Hopelijk laat De Crem zich hier niet door leiden, reageert De Groote.

N-VA vraagt minister De Crem dan ook om zijn coalitiepartners tot de orde te roepen. Want als hij op deze eisen zou beginnen ingaan, kan hij zijn hervormingsplan evengoed meteen in de vuilbak gooien. Ofwel roept hij zijn coalitiepartners terug en blijft het hervormingsplan zoals het is ofwel laat hij ook de Vlaamse kazernes open, aldus De Groote

N-VA hoopt echter dat De Crem doorzet. De N-VA heeft zijn kritiek op het wanbeleid van deze regering niet onder stoelen of banken gestoken, maar als een minister een goed beleid voert, dan zijn we niet te beschaamd om dat ook toe te geven. Eerlijk is eerlijk. Al zijn er natuurlijk toch enkele bemerkingen te maken. Zo wil N-VA dat de nefaste gevolgen voor de betrokken personeelsleden tot een minimum beperkt worden. In plaats van voortdurend terug te komen op gemaakte afspraken in de ministerraad zou alle aandacht moeten gaan naar een individueel begeleidingsplan. De militair die zich niet direct kan vinden in de voorgestelde verplaatsing van zijn eenheid moet de kans krijgen om een wijziging van specialiteit, eenheid of zelfs macht aan te vragen. Deze individuele bevraging moet evenwel verder gaan dan de ontbonden of verplaatste eenheden. Alle militairen moeten de kans krijgen om een wijziging aan te vragen. Dit kan de alléén maar de kans op slagen verhogen. Het spreekt dan ook voor zich dat hiervoor budgetten moeten worden vrijgemaakt, aldus De Groote.

Auteur:
Patrick De Groote
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be