NVMP wil weten waar e-waste blijft

09/12/2009 16:09

Stichting NVMP

De NVMP, organisatie voor inzameling en recycling van elektrische apparaten en spaarlampen, voert samen met de inspectie van het ministerie van VROM diverse onderzoeken uit om meer inzicht te krijgen in de weg die elektrische apparaten afleggen nadat ze zijn weggegooid. Tijdens een recente bijeenkomst in Ghana met het Ghanese ministerie van milieu, hebben de VROM-inspectie en de NVMP het startschot gegeven voor een studie naar de duurzaamheidsgevolgen van de Ghanese e-waste sector. Het Öko-Institut uit Duitsland voert dit onderzoek uit in samenwerking met de Ghanese organisatie Green Advocacy. In maart 2010 zijn de tussenresultaten bekend en worden eerste aanbevelingen geformuleerd hoe de inzameling en recycling van e-waste in Ghana kan worden verbeterd, zowel op milieugebied als op sociaal en economisch vlak.

Jaarlijks belanden veel gebruikte elektrische apparaten en spaarlampen op een plek waar ze niet thuishoren: in de vuilnisbak of in een ontwikkelingsland waar weinig rekening wordt gehouden met mens en milieu bij de inzameling en de recycling. De producenten en importeurs verenigd in de NVMP, vinden het belangrijk dat alle op de markt gebrachte apparaten op een verantwoorde manier worden gerecycled. Bij voorkeur in ons land maar ook daarbuiten. Meer inzicht in de totale keten is een voorwaarde om gerichte activiteiten te ontwikkelen.

Havens

Naast het onderzoek in Ghana ontwikkelt de NVMP andere initiatieven in nauwe samenwerking met anderen, waaronder de VROM-inspectie en EMPA (onderzoeksinstituut van de Zwitserse overheid). Dit betreft onderzoek naar stromen elektr(on)isch afval (e-waste) vanuit de havens van Hamburg en Amsterdam naar Afrika. Illegale export van e-waste verhindert een goede recycling, zoals de NVMP die wel mogelijk kan maken via zorgvuldig geselecteerde recyclingbedrijven.

Integrale benadering

De NVMP was dit jaar mede-organisator van de eerste, internationale 'E-waste Summer School' van de Universiteit van de Verenigde Naties. In Eindhoven kwam een select, internationaal gezelschap van wetenschappers en experts bijeen uit vijftien landen om na te denken over oplossingen voor het wereldwijde probleem van e-waste. Zowel politieke, technologische, economische als sociale aspecten kwamen daarbij aan bod. Niet eerder is in een dergelijk verband dit onderwerp integraal benaderd. Het doel is de laatste wetenschappelijke inzichten met elkaar te delen en samenwerking op het gebied van onderzoek te stimuleren.

De E-waste Summer School is een initiatief van de Verenigde Naties-universiteit in samenwerking met StEP (Solving the E-waste Problem). StEP is een partnership van verschillende VN-organisaties, het bedrijfsleven, de wetenschap, overheden en niet-gouvernementele organisaties (zie www.step-initiative.org). De volgende editie is in 2010, ook in Nederland en eveneens mogelijk gemaakt door de NVMP.

Over de NVMP

De NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten) organiseert de inzameling en recycling van elektrische apparaten en spaarlampen in opdracht van de producenten en importeurs. Zij geven hiermee invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. De NVMP heeft een landelijk dekkend systeem om efficiënt en milieuvriendelijk in te zamelen en te recyclen. Meer informatie: www.nvmp.nl

De NVMP organiseert onder de vlag van 'Wecycle' activiteiten en campagnes om meer elektrische apparaten en spaarlampen in te zamelen. Wecycle is een initiatief van producenten en importeurs, die hiervoor de krachten bundelen met detaillisten, gemeenten en consumenten. Meer informatie: www.wecycle.nl





http://www.nvmp.nl