Gemeente Hoorn

Hoorn gaat verder met aanpak veelplegers en nazorg

De gemeente Hoorn ondertekende vandaag samen met de Politie Noord-Holland Noord afdeling Hoorn, het Openbaar Ministerie, Reclassering Nederland, IntermarisHoeksteen en Brijder Verslavingszorg een convenant voor de voortzetting van de aanpak van veelplegers tot en met 2011. De gemeente Hoorn, IntermarisHoeksteen en Reclassering Nederland verlengden ook de succesvolle samenwerking in de nazorg voor ex-gedetineerden.
Een belangrijk deel van de criminaliteit wordt veroorzaakt door een relatief kleine groep veelplegers. Dit vraagt een grote en steeds terugkerende inzet van politie, justitie, reclassering en andere hulpverlenende instanties. Bovendien beïnvloeden deze veelplegers in sterke mate de leefbaarheid en veiligheid in negatieve zin. Daarom startten de gemeente Hoorn en haar partners in 2005 met een actieve aanpak van veelplegers, met als doel het terugdringen van de overlast door veelplegers.

De aanpak is succesvol gebleken, met een daling van het aantal veelplegers en minder dan 1,6 dagvaarding per veelpleger in de afgelopen twee jaar. Daarom besloten de partijen de samenwerking voort te zetten. De aanpak omvat een tweesporenbeleid, bestaande uit een hulpverleningstraject en een sanctietraject. Het hulpverleningstraject bestaat uit een geïntegreerde aanpak van verslavingsproblematiek en overlast of een intensief reclasseringstraject. Het sanctietraject bestaat uit een zo snel mogelijke berechting, waarbij een zo hoog mogelijke straf wordt geëist.

Ook de succesvolle begeleiding van ex-gedetineerden (nazorg) wordt voor twee jaar voortgezet. Door intensieve nazorg gaat in Hoorn minder dan 10 procent van de ex-gedetineerden opnieuw in de fout. Het landelijk gemiddelde ligt rond de 70 procent. Volgens burgemeester Van Veldhuizen ligt het succes in de unieke samenwerking en de gerichte en persoonlijke aanpak. Samen zorgen wij voor de juiste hulp of sanctie op het juiste moment. En door de mensen bij hun terugkeer in onze maatschappij intensief te helpen en bij te sturen, verkleinen we de kans op terugval drastisch.'
Laatste wijziging van deze pagina: 9 december 2009