Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

nieuw tarief, iets meer lucht

NZa geeft apothekers, met nieuw tarief, iets meer lucht

09 december 2009

De NZa acht een tariefverhoging noodzakelijk om de verminderde inkomsten van apotheken, onder meer als gevolg van het door verzekeraars gevoerde preferentiebeleid, op te vangen. De NZa heeft ook extra ruimte geboden in het tarief om additionele zorgafspraken te maken tussen apotheken en verzekeraars over aanvullende zorgverlening of extra kwaliteit.

In de nieuwe tarieven van de NZa voor 2010 ziet de KNMP een erkenning voor de bestaande financiële problemen van de apotheken, waarvoor zij het afgelopen jaar gedurig aandacht heeft gevraagd.

De NZa motiveert haar besluit door te benadrukken dat een stijging van het tarief noodzakelijk is om te zorgen dat apotheken de kwaliteit van zorg die zij leveren kunnen continueren. De NZa geeft aan dat zonder een verhoging van het tarief veel apotheken geen kostendekkende bedrijfsvoering kunnen voeren, waardoor de kwaliteit van zorg onder druk komt te staan. Daarbij sluit zij aan bij de argumentatie die de KNMP zelf herhaaldelijk naar voren heeft gebracht.

Hoewel met deze tariefstijging tegemoet wordt gekomen aan de financiële problematiek, blijven er nog wel structurele problemen bestaan met de toekomstige positie van de apotheker in de zorgketen. De Minister start binnenkort een overleg met KNMP, verzekeraars en patiëntenorganisaties hoe de toekomstige professionele rol van apothekers in de toekomst het beste kan worden ingevuld. Hiermee wordt perspectief geboden voor de erkenning van de apotheker als zorgverlener in de eerste lijn en de bijdrage die deze kan leveren aan een goede en doelmatige patiëntenzorg.

Zie ook


+ Tarief farmaceutische zorg in 2010 omhoog


---

© 2009 KNMP