Ministerie van Defensie

Ontwikkelingen piraten aan boord Hr.Ms. Evertsen

9 december 2009, 16.30 uur

De bemanning van Hr. Ms. Evertsen heeft vorige week woensdag 13 piraten aangehouden, nadat zij een koopvaardijschip probeerden te kapen. De aanhouding vond plaats op 150 mijl ten zuiden van Salalah (Oman). De piraten probeerden vanuit snelle skiffs aan boord te komen van het onder de vlag van Antigua en Barbuda varende koopvaardijschip 'BBC Togo'.

Bij de aanhouding trof de Evertsen ook twee gegijzelde Tanzaniaanse vissers aan. De piraten opereerden vanaf het Tanzaniaanse schip. Dit schip en de twee bevrijde vissers hebben inmiddels hun weer vervolgd.

De dagen na de aanhouding stonden in het teken van het verzamelen van de bewijslast voor een eventuele rechtszaak. De Europese Unie (EU), binnen de Atalanta-missie verantwoordelijk voor de overdracht van de piraten, onderhandelt met landen in de regio voor opname en vervolging. Tanzania heeft hiervan afgezien. Tot op heden is het de EU niet gelukt hiervoor een ander geschikt land te vinden.

Vandaag is extra Nederlandse militaire capaciteit ingezet ter ondersteuning van het schip. Het wachten is nu op een duidelijke instructie van de EU over de overdracht van de dertien piraten. Omdat het Nederlandse schip zijn missie op 13 december beëindigd, is oplossing op zeer korte termijn noodzakelijk. Nederland heeft bij de Europese Unie dan ook tot een spoedige oplossing aangedrongen.