Erasmus Universiteit Rotterdam

Hoogleraar Jaap Dronkers ontvangt prof.dr. J.M.G. Leune-penning

Onderscheiding voor verdiensten in onderwijsonderzoek

Het Rotterdamse Centrum voor Educatieve Dienstverlening (CED-groep) heeft op woensdag 9 december 2009 hoogleraar Jaap Dronkers met de prof.dr. J.M.G. Leune-penning onderscheiden. Dronkers, hoogleraar `Sociale Stratificatie en Ongelijkheid' kreeg de penning voor zijn verdiensten op het gebied van het onderwijsonderzoek. Prof.dr. Leune, naar wie de penning is vernoemd, is emeritus hoogleraar `Empirische Sociologie' aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De prof.dr. J.M.G. Leune-penning is door de CED-groep in het leven geroepen, toen Han Leune in 2007 na ruim 34 jaar bij de onderwijsbegeleidingsdienst vertrok. Han Leune was de eerste die de penning kreeg uitgereikt. De penning wordt nu jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie met grote verdiensten op het gebied van onderwijsinnovatie, met nadruk op de wisselwerking tussen onderwijswetenschap, onderwijsbeleid en onderwijspraktijk.

Prof.dr. Jaap Dronkers is, na zijn hoogleraarschap `Sociale stratificatie en Ongelijkheid' aan het European University Institute in Florence, nu actief aan de Universiteit van Maastricht. Hij verricht internationaal onderzoek naar de kwaliteit en de effectiviteit van onderwijs. Ook gaat zijn aandacht uit naar de verdeling van onderwijskansen in verschillende landen. De laureaat krijgt naast de penning ook een bedrag van 10.000 euro van de CED-groep. Het bedrag moet worden besteed aan een of meer projecten of activiteiten op het terrein van onderwijsinnovatie.