Oplaadpaal is geen paal

09/12/2009 16:45

Alliander N.V.

Winnend ontwerp oplaadpunt elektrische auto's herkenbaar en veelzijdig

Arnhem, woensdag 9 december 2009 -. Het ontwerp van Floris Schoonderbeek, Dirk Claessens en Maarten Verweij (de laatste twee van bureau Sinds 1416) is de winnaar van de ontwerpwedstrijd 'oplaadpunt voor elektrische auto's'. Dat maakten de Arnhemse wethouder Cees Jansen en journalist en fan van elektrische auto's Joris Luyendijk zojuist bekend in het Museum van Moderne Kunst in Arnhem. Volgens de jury is het ontwerp 'compact, overal toepasbaar, makkelijk te installeren en heeft het een lage kostprijs bij massaproductie'. Deze wedstrijd is een initiatief van netbeheerder Liander, het Ontwerp Platform Arnhem, Syntens - innovatienetwerk voor ondernemers, de gemeente Arnhem en de stichting e.laad.nl.

Flexibel en herkenbaar

Volgens de jury is het 'een bescheiden ontwerp, flexibel met een eenvoudige vormgeving. Geen icoon, maar wél heel herkenbaar.' De jury noemt verder het ontwerp geen oplaadpunt, maar de oplossing van een vraagstuk: hoe zorg je dat er miljoenen oplaadpunten straks het straatbeeld niet verrommelen? Oplaadpunten voor elektrische auto's of scooters zullen in de toekomst immers een herkenbare plaats innemen in het straatbeeld.

'Dit ontwerp wint, juist omdàt het geen paal is. Het ontwerp kan moeiteloos op straat, in parkeergarages, op privé-terreinen worden toegepast. Het is goed te integreren met bestaand straatmeubilair,' aldus de jury.

10.000 oplaadpunten

Oplaadpunten zullen straks vaker in het straatbeeld te zien zijn: via e-laad.nl zullen de regionale netbeheerders de komende drie jaar 10.000 oplaadpunten realiseren. Het winnende ontwerp wordt eerst in een kleine serie van maximaal tien oplaadpunten uitgevoerd en in een aantal gemeenten, waaronder Arnhem, geplaatst.

Er werden 57 ontwerpen ingestuurd voor de ontwerpwedstrijd. Schoonderbeek en Sinds 1416 zijn de winnaar van vier finalisten. De andere finalisten waren Hans de Gooijer en Wolter Prinsen (Pilots Products Design), Mars Holwerda (Studio MOM Identity & Design) en Patrick Schuur (Maketropolis).

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.