Gemeente Haaksbergen


Volgende fase voor woonservicezones
09-12-2009 Volgende fase voor woonservicezones Wie, wat en waar wordt volgend jaar duidelijk. Eind 2010 heeft de gemeente een goed beeld van de ontwikkeling van vier woonservicezones. Inzichtelijk wordt dan hoeveel en welk type woningen er gebouwd moeten worden. Wat de aangeboden zorg wordt. Welke welzijnsdiensten wenselijk zijn. En, ook niet onbelangrijk, welke partijen met de realisatie aan de slag gaan. In een programma van eisen en een plan van aanpak staat dit straks allemaal weergegeven. Opgesteld mede dankzij een bijdrage van de provincie.

Haaksbergen is al een tijdje bezig met voorbereidingen om woonservicezones te realiseren. Verantwoordelijk wethouder Han Noordink vertelt graag waarom dit van belang is. "Haaksbergen vergrijst. Veel senioren blijven graag zo lang mogelijk in hun eigen omgeving, in hun eigen wijk wonen. Daar willen wij aan meewerken. We willen ze de mogelijkheid geven zo lang mogelijk zelfstandig en in hun eigen omgeving te laten wonen. Door woonservicezones wordt dit gemakkelijker. In deze gebieden komen namelijk woningen die levensloopbestendig zijn en dus gericht zijn op elke levensfase van de bewoners." Noordink vertelt ook dat de woningen niet alleen voor senioren bedoeld zijn. Ook andere doelgroepen, zoals gehandicapten, kunnen zich er vestigen. "Met alle zorg en welzijn in de buurt."

Vier zones
Haaksbergen krijgt (in eerste instantie) vier van dergelijke zones: in de Veldmaat, het centrum plus aangrenzende wijken en in beide kerkdorpen. "In de Hoeve en Buurse vraagt men de gemeente voortdurend om aandacht te hebben voor de leefbaarheid in de dorpen. Juist in deze dorpen wil men zo lang mogelijk blijven wonen met alles wat nodig is binnen handbereik." In 2008 stelde de gemeente een nota op met een toekomstvisie voor woonservicezones. De gemeente werkt niet alléén aan de totstandkoming van de zones. Een hele serie partners uit de wereld van welzijn, wonen en zorg streeft hetzelfde doel na. Deze liefst veertien partners én de gemeente ondertekenden een overeenkomst, waarin de intentie werd vastgelegd om woonservicezones te creëren. Sindsdien is veel kennis en ervaring uitgewisseld.

Dagbesteding
Om het project verder handen en voeten te geven stelt de provincie ruim 360.000 euro beschikbaar. Wethouder Noordink is er zichtbaar blij mee. "Tijdens de recente gesprekken, die het college voerde met de provincie over de Essent-bijdrage, stelden we ook andere vormen van subsidiëring aan de orde. Zo hebben we de toezegging gekregen voor de bijdrage aan de woonservicezones. Dit brengt ons naar een nieuwe fase. De fase van concretisering." De wethouder vertelt dat daarbij niet alleen naar aangepaste woningen gekeken wordt. "We bekijken het veel breder. Wat kunnen we doen om mensen een dagbesteding aan te bieden nu ze hier door veranderde wetgeving geen aanspraak meer op kunnen maken? Kunnen de mensen in de Hoeve en Buurse hiervoor naar hun gemeenschapshuis? Kunnen we vrijwilligers inzetten voor mensen die hulp of gezelschap nodig hebben?" Met de voorbeelden illustreert Noordink de vraagstukken waar gemeente en partners mee bezig zijn.

Technische snufjes
De wethouder maakt zich met collega-wethouders uit de regio ook hard om geld van de landelijke overheid los te krijgen om te gaan experimenteren met zogenaamde domotica: technische snufjes die het gemakkelijker maken om thuis te blijven wonen. Noordink somt zo een rij voorbeelden op. "Je bloeddruk thuis opmeten en de gegevens naar je arts doorsturen. Een elektronische sleutel voor de wijkverpleegkundige, zodat ze snel patiënten kan bezoeken zonder een enorme sleutelbos mee te dragen. Een seintje naar je mantelzorger wanneer je hem snel nodig hebt." Han Noordink wil graag aan een proef meedoen, omdat dit uitstekend past bij het principe van een woonservicezone: het zelfstandig blijven wonen in eigen omgeving.