Gemeente Echt-Susteren


Wijzigingen wet maartschappelijke ondersteuning (Wmo)

Op 1 januari 2010 verandert de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Thuiszorgorganisaties mogen vanaf volgend jaar alleen nog medewerkers inzetten die in loondienst zijn. Voor inwoners die hulp bij het huishouden ontvangen van een alfahulp verandert er het een en ander. De wet bepaalt dat deze cliënten een keuze moeten maken voor de wijze waarop ze de hulp willen ontvangen. Deze cliënten hebben vorige week een brief van de gemeente ontvangen, en kunnen door middel van het antwoordformulier hun keuze kenbaar maken.

Â

De cliënten waar een alfahulp komt via de thuiszorgorganisaties Zorggroep (voorheen Thuiszorg Midden Limburg) of Proteion kunnen desgewenst blijven kiezen voor deze vorm van hulp als de betreffende hulp ook op deze manier wil blijven werken. Zij kunnen dan ondersteuning krijgen via de bemiddelingsfunctie bij de thuiszorgorganisaties. De cliënten krijgen dan hulp bij de werkgeverstaken, zoals de betalingen en de administratie.

Â

De cliënten die nu via Orbis een alfahulp hebben kunnen een keuze maken tussen de zorg in natura (cliënt is dan geen werkgever meer) of zij kunnen een persoonsgebonden budget krijgen en regelen de hulp zelf (met ondersteuning van de SVB).

Â

Het is belangrijk dat alle inwoners die een brief hierover van de gemeente hebben ontvangen hun keuze binnen enkele dagen doorgeven aan de gemeente. De gemeente heeft namelijk ook tijd nodig om voor iedere cliënt de gevraagde hulp al vóór de komende feestdagen te organiseren. Het is dus in het belang van de cliënt het antwoordformulier dat bij de brief hoort snel terug te sturen. Voor meer informatie kan men telefonisch contact opnemen met de gemeente (0475-478478), en vragen naar de Wmo-administratie.

Â