Groen!

Actief pluralisme is echte vrijheid

door Bart Caron (Vlaams parlementslid) op 9 december 2009 in "Democratie en overheid"

Bart Caron (Groen!) protesteert tegen de nieuwe beeldenstorm van Open Vld-senator Jean-Jacques De Gucht: âHet is al te belachelijk, zoals hij voorstelt, om alle kruisbeelden op de Belgische kerkhoven te gaan verwijderen.â Groen! verdedigt uiteraard met alle macht de scheiding tussen Kerk en Staat, maar dat betekent niet dat alle religieuze symbolen uit de publieke omgeving moeten verdwijnen.

Groen! pleit voor een actief pluralisme, een samenleving die een brede diversiteit aan religieuze en andere filosofische symbolen als normaal beschouwt. Het spreekt vanzelf dat openbare instanties zoals rechtbanken of gemeentehuizen neutraal moeten zijn, maar dat geldt niet voor ziekenhuizen of scholen die vertrekken vanuit een filosofische inspiratie. En kerkhoven moeten net een uiting zijn van de diversiteit van vormen van begrafenisculturen.

"Ook privépersonen moeten in alle 'vrijheid' hun voorkeur, ook religieuze voorkeuren, kunnen uiten. Een algemeen hoofddoekenverbod voor iedereen die een `opdracht van openbare dienst uitoefent', zoals de liberale en socialistische partijen voorstellen, is daarom dan ook onzin," besluit Caron.

Contact: Bart Caron -
Deel Deel
Bart Caron

Vlaams Volksvertegenwoordiger