Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA eist nieuw federaal spreidingsplan asielzoekers (09/12/09)

Van de 7.500 asielzoekers die door het intussen beruchte Spreidingsplan 42 van de federale regering naar de gemeenten doorgestuurd worden, moeten er maar liefst 6.500 of 88% naar Vlaamse gemeenten en slechts 11% naar Waalse gemeenten. N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers bracht deze buitensporige cijfers vorige vrijdag aan het licht en ondervroeg hierover vandaag staatssecretaris voor Maatschappellijke Integratie Courard (PS) in de bevoegde Kamercommissie. Courard spreekt de cijfers niet tegen, maar kadert ze binnen een wettelijke en harmonieuze verspreiding. Er is volgens hem dus niets aan de hand. Hallucinant, reageert Smeyers. Ondertussen krijgen de Vlamingen een asiel- en migratiebeleid in de maag gesplitst dat ze niet willen en waarvoor bovendien géén Vlaamse meerderheid in het parlement bestaat. Vlaanderen mag voor dat beleid ook nog eens de rekening betalen. Dit alles met dank CD&V en Open Vld.

Vandaag vernam Vlaams parlementslid Lieven Dehandschutter (N-VA) tijdens de plenaire vergadering dat Vlaams vice-minister-president en minister van Inburgering Geert Bourgeois dit in naam van de Vlaamse Regering zal aanklagen bij premier Leterme. Smeyers en Dehandschutter roepen premier Leterme dan ook op om het wanbeleid van Courard en van zijn voorganger Van Rompuy op het vlak van asiel en migratie alsnog recht te zetten.

Lieven Dehandschutter: Er hebben in september al enkele gemeenten een noodkreet geuit, de VVSG heeft al meermaals om een onderhoud gevraagd met Fedasil en de gemeente Maarkedal heeft een klacht lopen bij de Raad van State. Voor de andere gemeenten is het ondertussen te laat voor zon procedure, daarom is het goed dat minister Bourgeois nu alles in het werk stelt om alsnog een stokje te steken voor dit federale wanbeleid. Dat asielzoekers in ons land recht hebben op opvang, staat buiten kijf. Maar de verdeling die nu voorligt, is totaal onhaalbaar voor de Vlaamse gemeenten.

Staatssecretaris Courard trok in het nieuwe spreidingsplan het oude quotum van 5.000 asielzoekers op naar 15.000; een keuze met voorbedachte rade. Ze bewijst dat de federale regering maar al te goed besefte dat haar regularisatieoperatie een gigantisch aanzuigeffect van nieuwe asielzoekers zou creëren. Vlaanderen heeft nooit voor zon migratiebeleid gekozen. Het is hallucinant om vast te stellen dat nu net de Vlaamse gemeenten mogen opdraaien voor de factuur.

Auteur:
Sarah Smeyers, Kamerlid N-VA
Lieven Dehandschutter, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be