Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jong N-VA vraagt overheveling van wet op leerplichtonderwijs (09/12/09)

Naar aanleiding van de cijfers over het spijbelprobleem in Antwerpen vraagt Jong N-VA de defederalisering van de wet op het leerplichtonderwijs. Volgens Jong N-VA is dat nodig om een coherent en doeltreffend onderwijsbeleid te kunnen voeren dat alle kansen geeft aan de Vlaamse jeugd.

Het onderwijs moet erop gericht zijn om jongeren in de best mogelijke positie aan de start te brengen van hun volwassen leven. De wet op het leerplichtonderwijs kan een belangrijk instrument zijn om dat doel te bereiken.

Uit cijfers van het Centraal Meldpunt voor Risicojongeren in Antwerpen blijkt ondermeer dat de helft van de hardnekkige spijbelaars 18 jaar of ouder is. Door geen diploma te halen dalen hun kansen in de samenleving dramatisch. Jong N-VA ziet wel iets in het idee van Antwerps onderwijsschepen Robert Voorhamme om het einde van de leerplicht te koppelen aan het behalen van een diploma en niet aan een leeftijd.

We kunnen het discours van de Antwerpse onderwijsschepen perfect volgen, aldus Jong N-VA voorzitter David Manaigre. Deze cijfers zijn zeker verontrustend. De leerplichtwet lijkt ons wat dit betreft absoluut voorbijgestreefd. Voor veel jongeren is het aftellen tot het moment dat ze 18 en dus niet meer leerplichtig zijn. Daarom lijkt het ons inderdaad logischer dat men het behalen van een diploma in deze wet opneemt in plaats van louter de leeftijd. Toegang tot de arbeidsmarkt is zonder diploma immers aanzienlijk moeilijker dan met zon bewijs.

Anderzijds kan een daling van de leeftijd voor de leerplicht van 6 naar 5 jaar ertoe bijdragen dat kleuters van allochtone afkomst hun taalachterstand wegwerken voordat zij aan het eerste leerjaar beginnen.

Hoewel onderwijs een bevoegdheid is van de gemeenschappen, is de wet op het leerplichtonderwijs nog een van de weinige federale aspecten. Jong N-VA vraagt al een tijdje de overheveling van deze wet. Dat kan eenvoudig door artikel 127 §1 2° punt a uit de Grondwet te schrappen. Misschien vinden we in sp.a wel een bondgenoot in deze!

Auteur:
David Manaigre, voorzitter Jong N-VA
Jong N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: David Manaigre, voorzitter Jong N-VA E-post: david.manaigre@n-va.be
Url: www.jongnva.be