Gemeente Enschede

Opening huiskamerproject ex- Ama's in het Kompas

Vandaag heeft wethouder Wallinga het huiskamerproject voor ex- AMA's geopend. Het project wordt uitgevoerd door gespecialiseerde medewerkers van Carint/ Scala uit Hengelo. Het project sluit aan bij projecten in Hengelo, Almelo, Deventer en Zwolle.

In zijn toespraak meldde Wallinga verheugd te zijn dat nu uitvoering gegeven kan worden aan de motie Spekman. Ook merkte hij op dat staatssecretaris Albayrak door haar steun aan dit project gevoeliger lijkt te worden voor de situatie van getraumatiseerde asielzoekers. De staatssecretaris heeft ingezien dat zieke uitgeprocedeerden eerst moeten genezen alvorens terug te kunnen keren naar het land van herkomst. Zij heeft besloten zieke uitgeprocedeerden in afwachting van hun medische aanvraag op te nemen in de COA-locaties. Na zijn toespraak overhandigde Wallinga de organisatie een check van 250 euro om de huiskamer verder in te kunnen richten.

Enschede kent nog 40 jongeren die tot de doelgroep kunnen worden gerekend. Deze jongeren worden via Alifa en het Platform Vluchtelingen en Asielzoekers benaderd om deel te nemen aan het project. Voor de jongeren betekent deelname:
o rust en tijd voor bezinning
o leefgeldvoorziening en onderdak
o onderzoek naar een mogelijk permanente verblijfsvergunning o (bij)scholing en opleiding
o Begeleide terugkeer
o Actieve deelname aan het project
o Even geen Vreemdelingenpolitie en Dienst Terugkeer en Vertrek

Vrijwillig maar niet vrijblijvend
Deelname van de jongeren aan het project is vrijwillig maar niet vrijblijvend: ze tekenen voor terugkeer en voor een actieve betrokkenheid. De gemeente stelt de Vreemdelingenpolitie en Dienst Terugkeer en Vertrek op de hoogte van deelname aan het project zodat gedwongen terugkeer kan worden getemporiseerd dan wel bevroren: vrijwillige terugkeer staat voorop. Beide diensten worden regelmatig geinformeerd over de voortgang in het project, bijvoorbeeld of al zicht is op een permanent verblijf. Het niet mee willen werken aan het project betekent stopzetting van de voorzieningen.

Geplaatst: 09 december 2009.

9 december 2009