Ministerie van Defensie

Eerste goud voor luchtmobiel tijdens Britse patrouilleoefening

9 december 2009, 17.26 uur

Patrouilleoefening Cambrian Patrol vindt plaats in het ruige terrein en onvoorspelbare klimaat van de Brecon Beacons in Zuid-Wales. Een team van de Nederlandse Charlie Tijgercompagnie heeft als eerste luchtmobiele eenheid goud behaald tijdens de Britse patrouilleoefening Cambrian Patrol. De commandant van de Britse landmacht beloonde het team van 11 Luchtmobiele Brigade met een gouden medaille vanwege de uitmuntende prestaties, grote motivatie en discipline tijdens de oefenpatrouille. Cambrian Patrol staat bekend als een van de meest intensieve en uitdagende oefeningen op groepsniveau ter wereld.

Cambrian Patrol staat bekend als een van de meest intensieve en uitdagende oefeningen op groepsniveau ter wereld. De oefening vindt plaats in het ruige terrein en onvoorspelbare klimaat van de Brecon Beacons in Zuid-Wales. Onder fysiek en mentaal zware omstandigheden worden diverse vaardigheden getoetst, zoals commando voeren, rapporteren, navigeren, zelfhulp-kameradenhulp, wapen- en materiaalherkenning, gevechtshandelingen en objectverkenning.

Beoordeling

De genoemde vaardigheden worden door de Britten beoordeeld en afhankelijk van het behaalde puntental krijgt een team een bronzen, zilveren of gouden medaille toegekend. Het behalen van een gouden medaille leek tot voor kort onhaalbaar voor een Nederlands team. De Charlie Tijgercompagnie heeft nu het tegendeel bewezen.

Naast de Britse en 3 Nederlandse teams deden 58 teams mee aan de oefenpatrouille. De ploegen waren onder meer afkomstig uit de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Marokko, Nieuw-Zeeland, Duitsland en Pakistan. Cambrian Patrol is de belangrijkste jaarlijkse, Britse patrouilleoefening voor het reguliere Britse leger, de Britse nationale reserve en diverse internationale teams. Cambrian Patrol werd voor de vijftigste keer gehouden.