Ingezonden persbericht

Kunststad Berlijn: gesprek met schrijver Jurriaan Benschop

Berlijn heeft zich, twintig jaar na de Wende, ontwikkeld tot een creatieve metropool. Kunstenaars uit de hele wereld bezoeken de stad, en velen van hen blijven er. Wat is het dat Berlijn zo inspirerend maakt? Jurriaan Benschop, die er al jaren woont, ging op zoek.

Hij doorkruist de stad van oost naar west en brengt kunstschatten in kaart van zowel moderne klassieken als toonaangevende kunstenaars van nu. Behalve op een nieuw elan stuit hij ook op de littekens van de Koude Oorlog. Berlijn is uit de as van de Tweede Wereldoorlog herrezen, maar blijft geketend aan zijn twintigste-eeuwse geschiedenis, en blijkt een belofte vol paradoxen. Want hoe kan een stad waar de cultuur door de nazis morsdood werd gemaakt zestig jaar later een toonaangevende metropool zijn die blaakt van vertrouwen in artistieke en geestelijke waarden? Dat kan eigenlijk niet, en toch gebeurt het. In Berlijn.

Op woensdag 9 december om 16:00 uur vertelt Jurriaan Benschop in een gesprek met Marie Jeanne de Rooij, directeur van de Vrije Academie over de opmerkelijke metamorfose die Berlijn de laatste jaren heeft ondergaan en hoe de stad zon aantrekkingskracht op kunstenaars kan hebben. Frits van der Meij, redacteur bij uitgeverij Athenaeum, geeft een korte introductie.

De toegang is gratis.



Ingezonden persbericht