Ingezonden persbericht

Sojaconsumptie in verband gebracht met verlaagd risico op sterfte en terugval bij vrouwen met borstkanker

CHICAGO - Onderzoekers hebben ontdekt dat vrouwen met borstkanker die een grotere hoeveelheid soja consumeren, een lager risico hebben op terugval en sterfte door borstkanker. Dat blijkt uit een belangrijke studie die vandaag 9 december in JAMA, Journal of the American Medical Association, wordt gepubliceerd.

Xiao Ou Shu, M.D., Ph.D., van het Vanderbilt University Medical Center, Nashville, Tennessee (VS), en haar collega's onderzochten het verband tussen de inname van soja en de kans op terugval en overleving bij borstkankerpatiënten. De onderzoekers analyseerden gegevens van 5042 vrouwen die borstkanker gehad hebben. Het ging hier om vrouwen van 20 tot 75 jaar bij wie de diagnose van borstkanker werd gesteld tussen maart 2002 en april 2006. Zij werden opgevolgd tot eind juni 2009. Bij deze vrouwen werden gegevens verzameld over de kankerdiagnose en -behandeling, de blootstelling aan risicofactoren en hun levensstijl na de kankerdiagnose, en de voortgang van de ziekte. Die informatie werd opnieuw geëvalueerd tijdens drie follow-upinterviews: 18, 36 en 60 maanden na de diagnose.

Na een gemiddelde follow-up van 3,9 jaar werd een totaal sterftecijfer van 444 vastgesteld en 534 terugvallen of overlijdens als gevolg van borstkanker. De onderzoekers ontdekten een omgekeerd evenredig verband tussen de consumptie van soja enerzijds en de sterfte en terugval anderzijds. De patiënten in de groep met de hoogste inname van soja hadden 29 procent minder kans op sterfte tijdens de onderzoeksperiode en 32 procent minder kans op een terugval van borstkanker vergeleken met de patiënten met de laagste inname van soja-eiwitten.

"Dit gunstige effect werd vastgesteld ongeacht het type borstkanker en zowel bij patiënten met als zonder behandeling met Tamoxifen", schrijven de onderzoekers.

"Kortom, de consumptie van soja is veilig en kan in verband worden gebracht met een lager sterftecijfer en een lagere terugval bij borstkankerpatiënten. De inname van 11 gram soja-eiwitten/dag is al voldoende voor het gunstige effect. Dit komt overeen met het consumeren van 2 glazen sojamelk per dag. Er werden geen bijkomende voordelen geobserveerd, noch voor het sterftecijfer noch voor de terugval, bij een hogere consumptie van sojaproducten. Het onderzoek suggereert dat een matige consumptie van sojaproducten veilig en potentieel voordelig is voor vrouwen die lijden aan borstkanker."

In de JAMA hebben verschillende experts ook een commentaar geschreven op deze studie en ze vermelden dat artsen en gezondheidswerkers hun patiënten met borstkanker kunnen informeren dat sojaproducten veilig zijn om te consumeren en op lange termijn een beschermend effect kunnen uitoefenen op de gezondheid.

Xiao Ou Shu, MD, PhD et al., Soy Food Intake and Breast Cancer Survival; JAMA. 2009;302(22):2437-2443.

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Alpro Soja Nederland BV, José Nollen, Science and Nutrition Department tel. 076-596 70 70,

E-Mail: Jose.nollen@alpro.be

Indien u vragen heeft over het onderzoek van dit persbericht:
Prof. Rowland is bereid om vragen telefonisch te beantwoorden. Hij is bereikbaar op donderdag 10 december tot 14.00 uur (UK time).

Telefoonnr. 0044 1183788702