Ingezonden persbericht

Volgende stap: maatschappelijk debat dolfijnen in gevangenschap

WSPA blij met steun Tweede Kamer voor verbod op handel en import dolfijnen

Den Haag, 9 december 2009 - Twee weken na de start van de campagne van WSPA voor een verbod op de import van dolfijnen en de bouw van nieuwe dolfinaria in Europa, is de eerste politieke stap gezet. Gistermiddag stemde de Kamer in met een motie voor invoering van een Europees import- en handelsverbod van wilde dolfijnen. De volgende belangrijke stap is een maatschappelijk debat over de (on)geschiktheid van dolfijnen voor een leven in gevangenschap zijn, aldus WSPA.

WSPA koppelde de lancering van haar campagne aan de première van de documentaire 'The Cove' op het IDFA Documentaire Festival in Amsterdam, waar de documentaire ook de publieksprijs won. Francien Winsemius, hoofd programma's WSPA: " 'The Cove' maakt de argumenten voor onze campagne op een indringende manier zichtbaar. Enerzijds wordt haarscherp getoond waarom dolfijnen niet geschikt zijn voor een leven in gevangenschap. Anderzijds bevestigt de documentaire de noodzaak van het stoppen van de wrede jacht op dolfijnen ten behoeve van de entertainmentindustrie."

Bewustwording

Met haar campagne wil WSPA eveneens het bewustzijn onder het Nederlandse publiek bevorderen dat dolfijnen ongeschikt zijn om te leven in gevangenschap. In veel Westerse landen, waaronder Engeland, is het houden van dolfijnen in gevangenschap om deze reden al verboden. Uit recent opinieonderzoek van WSPA blijkt dat het Nederlandse publiek zich nog niet erg bewust is van het leed van dolfijnen in gevangenschap. Zo gaf de helft van de respondenten aan dat er bij dolfijnenshows geen sprake is van dierenleed. Francien Winsemius: "Veel mensen weten dat stierengevechten en optredens van dansende beren gepaard gaan met dierenleed. Bij dolfijnenshows is dat natuurlijk veel minder duidelijk. Een dolfijn heeft altijd een glimlach op zijn hoofd, zelfs als hij dood is. Het mentale en fysieke lijden dat deze intelligente dieren een leven lang in gevangenschap doorstaan is niet zichtbaar, maar daarom niet minder acceptabel. Met deze campagne willen we het leed achter de glimlach zichtbaar maken en beëindigen." Op de website van WSPA vindt men meer informatie over het welzijn van dolfijnen in dolfinaria en kan iedereen een petitie ondertekenen voor het EU-verbod op de bouw van nieuwe dolfinaria en de import van dolfijnen. Deze petitie wordt in 2010 bij de Europese Unie aangeboden.

Wetenschappelijk rapport

Aan de basis van de campagne van WSPA ligt de vierde editie van het wetenschappelijke rapport 'The Case against Marine Mammals in Captivity' toont aan dat dolfijnen niet geschikt zijn om te leven in gevangenschap. Zo blijkt dat dolfijnen in gevangenschap over niet meer dan één tienduizendste procent (0,0000001) van de ruimte beschikken die zij in hun natuurlijke leefomgeving hebben en dat dolfijnen in gevangenschap vaak stereotype gedrag als gevolg van verveling en mentale stress vertonen. Het betonnen bassin biedt de zeer intelligente en onderzoekende dieren bovendien geen prikkels die hun nieuwsgierigheid kunnen bevredigen. Ook zijn dolfijnen zeer sociaal en leven zij in het wild in grote groepen, in gevangenschap is hun sociale leven beperkt tot slechts enkele dieren in hetzelfde bassin. De dolfijnen hebben in gevangenschap evenmin de mogelijkheid om hun natuurlijke gedrag te vertonen omdat ze juist worden getraind om onnatuurlijke en vaak zelfs risicovolle stunts uit te voeren. Het onderzoek bevestigt volgens WSPA dat een leven lang in gevangenschap de dolfijnen onaanvaardbaar veel mentaal en fysiek leed bezorgt.

Over WSPA
WSPA (World Society for the Protection of Animals) is de grootste alliantie van dierenwelzijnsorganisaties ter wereld. Als partner van honderden dierenwelzijnsorganisaties maken we ons sterk voor dierenwelzijn en streven we ernaar wreedheden tegen dieren stoppen. We opereren daarbij op alle niveaus, van individuen tot overheden. Om dierenwelzijn wereldwijd te verbeteren ondersteunen en ontwikkelen we grote campagnes, wetenschappelijk onderbouwde projecten en innovatieve educatie-initiatieven. Samen met de lidorganisaties, overheden en internationale organisaties bieden we ook noodhulp aan dieren in gebieden die door (natuur)rampen zijn getroffen.