Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

33 teams uit zes landen streden voor beste zorginnovatieve ideeën
'Choose to Move' en 'Med C Support' winnaars Dutch Open Health 2.0 Challenge

Utrecht, 9 december 2009. Hoe realiseren we verbeteringen in de zorg met behulp van moderne technologie waarbij de patiënt zelf een rol speelt? Deze vraag stelden het Trimbos-instituut, UMC St Radboud, Health Valley en verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias aan de deelnemers van de Dutch Open Health 2.0 Challenge.
De zes winnende teams van de Dutch Open Health 2.0 Challenge hebben op 8 december jl. hun prijs in ontvangst genomen.

De uitdaging
Tijdens de Dutch Open Health 2.0 Challenge streden 33 teams uit zes verschillende landen om de beste oplossing voor innovatieve zorgverbetering. Een deskundige jury beoordeelde de inzendingen onder meer op de voordelen voor de patiënt en de zorgprofessional, haalbaarheid van de implementatie en de mate van innovatie.

De winnaars
Categorie Sociale Innovatie
In de categorie Sociale Innovatie ging de eerste prijs naar het project 'Choose to Move', ingebracht door het UMC St Radboud in samenwerking met de TU Delft. Choose to Move heeft als doel actieve en minder actieve ouderen met elkaar in contact brengen met behulp van een portal. Via deze digitale ontmoetingsplek kunnen zij afspraken maken om bijvoorbeeld samen te bewegen, te gaan winkelen, te tuinieren of de hond uit te laten.
De gedeelde tweede en derde prijs gingen naar team Patient 2.gether met het project 'The Caretakers' en naar het team Turning Point met het project 'Mental Health to All'. The Caretakers is opgericht om patiënten te ondersteunen bij het constructief meebouwen aan een nieuwe zorgwereld. Via www.thecaretakers.nl kunnen patiënten hun ideeën voor zorgverbetering delen.
Het project Mental Health to All is een online zorgportaal waarmee zorg op afstand kan worden geboden in India.

Categorie Technische Innovatie
In de categorie Technische Innovatie ging de eerste prijs naar het project 'Med C Support', ingebracht door het Leo Kannerhuis samen met een softwarefirma. Med C Support is een mobiele telefoonapplicatie die patiënten hun medicijnen op tijd in laat nemen en zo de medicatietrouw verhoogt. Med C Support maakt het proces van medicijninname transparant voor zowel de cliënt als de arts, waardoor de kwaliteit van de behandeling verbetert.
De tweede prijs in deze categorie ging naar het Team Trimbos met het project 'Stick 2 it'. Dit is een online applicatie ter bevordering van therapietrouw in online interventies. Via bestaande sociale netwerken worden mensen herinnerd aan hun deelname aan de interventie. Door middel van tips & tricks en beloningen worden zij verleid verder te gaan met de cursus. De applicatie is bedoeld om duurzame gedragsverandering te stimuleren.
De gedeelde derde prijs ging naar Team Buro Klei met het project 'iEet' en naar het Team PR met het project 'Visit Me'. iEet is een iPhone applicatie die mensen bewust maakt van hun eet- en beweeggedrag en stimuleert gezonde voeding en voldoende beweging.
Visit Me is een applicatie waarmee de patiënt toegang heeft tot de agenda van de arts. De applicatie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om patiënten te informeren over langere wachttijden.

Prijsuitreiking
Op 8 december jl. presenteerde elk winnend team hun project. Vervolgens kregen de deelnemers de ruimte elkaar beter te leren kennen. In de zogenaamde kruisbestuivingsrondes onderzochten zij de mogelijkheden voor samenwerking en het verder ontwikkelen van hun concept. Aan het eind van de middag ontvingen alle winnaars een trofee en een voucher voor de uitvoering van het idee (respectievelijk ¤ 2.000, ¤ 4.000 en ¤ 10.000 voor de nummenummers 3, 2 en 1 in elke categorie).

Dutch Open Health 2.0 Challenge
Het idee voor de Challenge ontstond tijdens de voorbereiding van het tweede Zorg 2.0 congres in Nijmegen en de First International e-mental health summit in Amsterdam. De Dutch Open Health 2.0 Challenge is een initiatief van het Trimbos-instituut, UMC St Radboud, Health Valley en verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias. In 2010 wordt er weer een Challenge georganiseerd. Kijk voor meer informatie en het inschrijfformulier op www.health20challenge.com.



Ingezonden persbericht