GroenLinks

Nieuwe directeur Wetenschappelijk Bureau GroenLinks

Dick Pels, oprichter van de links-liberale denktank 'Waterland', volgt Bart Snels op

De Amsterdamse socioloog en publicist Dick Pels treedt op 1 januari 2010 aan als directeur van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks. Hij is daarmee de opvolger van WB-directeur Bart Snels die sinds oktober 2009 woordvoerder is van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer.

Dick Pels (1948) studeerde vertaalkunde en sociologie en doorliep daarna een gevarieerde wetenschappelijke carrière in binnen- en buitenland. In 2002 vestigde hij zich weer in Nederland als zelfstandig publicist. In 2004 was hij een van de oprichters van de links-liberale denktank 'Waterland', waarvan hij tot voor kort voorzitter was.

Pels is per 1 januari 2010 benoemd als nieuwe directeur-bestuurder van het Wetenschappelijk Bureau (WB) van GroenLinks. Het bureau is een onafhankelijke instituut dat zich richt op het aanjagen van het politieke en ideologische debat binnen en buiten GroenLinks. Daarnaast wil het WB een platform bieden voor wetenschappers die onderzoek doen naar de progressieve groene beweging in Nederland. De laatste jaren is daartoe onder meer intensief samengewerkt met de gerenommeerde Duitse Heinrich Böll Stiftung en the European Green Foundation.

GroenLinks-voorzitter Henk Nijhof is verguld met de komst van Dick Pels als nieuwe WB-directeur: Met hem halen we een oorspronkelijk denker binnen. Dick Pels heeft zijn sporen verdiend in de wetenschap. Bovendien heeft hij de afgelopen jaren al een belangrijke bijdrage geleverd aan het progressief-vrijzinnige gedachtegoed.

Van de hand van Pels verschenen in de afgelopen jaren onder meer boeken over onthaasting en autonomie in de kennismaatschappij, over politieke stijl, een veelbesproken boek over Fortuyn (De geest van Pim, 2003) en een boek over de Nederlandse identiteit (Een zwak voor Nederland, 2005). In 2007 verscheen 'De economie van de eer' en in 2008 'Opium van het volk'. Op dit moment werkt hij aan een boek met de titel 'Het volk bestaat niet. Leiderschap en populisme in de mediademocratie' dat voorjaar 2010 verschijnt bij De Bezige Bij.

NOOT VOOR DE REDACTIE,

GroenLinks